"KO TO TAMO PEVA"

Slavna fraza "I tata bi, sine" nikad nije trebala završiti u filmu

Avaz.ba

24.7.2018

Jedan od najpopularnijih filmova jugoslovenske kinematografije je sigurno film "Ko to tamo peva". 

Iako je snimljen 1980. godine, replike iz ovog ostvarenja Slobodana Šijana prepričavaju se i danas. Posebno ona legendarna "I tata bi sine", koju izgovara slavni Pavle Vujasić. 

No, rijetki će znati da se ova čuvena replika nije ni trebala naći u tom filmu. Božidar Bota Nikolić, direktor fotografije popularnog filma, otkrio je da je ta ljubavna scena, u kojoj se izgovara čuvena replika, a u kojoj glume Neda Arnerić i Slavko Štimac, ubačena naknadno u film. 

- Snimao sam sa Zoranom Čalićem film "Kakav deda, takav unuk", koji je pogledalo pola miliona ljudi. Predložio sam Kovačeviću i Šijanu da vidimo šta to ljudi zapravo vole i žele gledati. Moj prijedlog su odbili. Otišao sam u kino i primijetio kako ljubav privlači publiku. Tada sam Dušku rekao da u scenariji filma "Ko to tamo peva" moramo ubaciti ljubavnu scenu. On je kreirao lik Nede Arnerić i Slavka Štimca. Duško je tako tek poslije napisao i onu čuvenu rečenicu: "I tata bi, sine". Prije nje ljubavi nije bilo u našem filmu - rekao je Bota Nikolić. 

Osim ove ubačene scene, postoji i ona izbačena. "Ko to tamo peva" u početku je trebao imati i potpuno drugačiji kraj, no kako je sniman u vrijeme kada je preminuo tadašnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito, posljednja planirana scena nikad nije ugledala svjetlost dana u tom filmu. Scena je čekala petnaestak godina i na kraju završila u potpuno drugačijem filmu - "Underground". 

- Titova smrt spriječila nas je da završimo "Ko to tamo peva" kako smo htjeli. Prema scenariju, u trenutku u kojem izlaze dva dječaka iz autobusa trebalo se pojaviti nekoliko životinja i scena je trebala izgledati kao apokalipsa. Direktor filma imao je dogovor s vlasnikom cirkusa u Italiji, koji je imao dresirane životinje i trebao doći u Beograd. No, umire Josip Broz i zabranjuje se ulaz svim strancima. Mi smo morali završiti film i zapravo kako završava. To što nije snimljeno kao kraj filma, to je zapravo početak "Undergrounda" - ispričao je scenarista Dušan Kovačević u jednoj emisiji.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.