BHT 1

Adis Deljković za „Avaz“: Organizacija Hamas me privela u Gazi

Adis Deljković

N. AJNADŽIĆ

5.8.2018

Poznato TV lice Adis Deljković, voditelj i urednik Vanjskopolitičke redakcije BHT 1, svoju emisiju „Globus“ poslao je na ljetni odmor. Ali, kao i za većinu novinara, to ne znači da je i on na godišnjem.  

Uloga snimatelja

„Global“ se emitira još od 2005. godine, a do sada je urađeno više od 550 emisija.

U intervjuu za „Dnevni avaz“, Deljković nam je otkrio čega se to u svojoj karijeri posebno sjeća, koja mu je reportaža najdraža, ali i kako se najbolje odmara.

- Poput drugih emisija, i „Global“ je na pauzi tokom ljetne programske sheme. Naravno, to ne znači da smo i mi novinari. Trenutno pripremam priloge o zbivanjima iz svijeta i regije za dnevni informativni program, za „Dnevnike“. Nedavno sam boravio u Madridu, tako da ću ovo vrijeme iskoristiti i za pripremu jedne duže reportaže iz španske prijestonice. Imamo odličan videomaterijal, od plesa u najpoznatijem i najstarijem flamenko klubu u Madridu, muzeja i čuvenog stadiona „Santijago Bernabea“, do priča o ljudima porijeklom iz BiH – govori Deljković.

Ističe kako će nova sezona početi, najvjerovatnije, nakon oktobarskih izbora, ali da je tema mnogo, te da je kompletna ekipa Vanjskopolitičke redakcije spremna za nastavak rada i u slučaju da se odluči s novom sezonom krenuti i ranije.

- Od samog početka mog angažmana na BHT 1, 2002. godine, radio sam isključivo u Vanjskopolitičkoj redakciji. Naravno, tokom rada i priprema reportaža bavio sam se i temama iz sporta, kulture, zabave, ali vanjska politika je ono što želim i dalje raditi – kaže Deljković.

Tokom dugogodišnjeg rada gledaoce je, osim ozbiljnih političkih dešavanja na svjetskoj sceni, između ostalog, osvojio i brojnim reportažama iz raznih država i gradova, pa čak i iz daleke Kine. Upravo to je okarakterizirao kao poseban izazov.

- Reportažu iz Kine radio sam ove godine i zaista je bila poseban izazov. To je prva reportaža koju sam radio bez snimatelja, pa sam se okušao i u toj ulozi. Na kraju sam bio veoma zadovoljan. Od reportaža iz Evrope, izdvojio bih putopise iz Štokholma, Londona, Dablina, Lisabona, Berlina... U svakom od tih gradova, od kojih je svaki na svoj način zanimljiv i privlačan, sretao sam i zanimljive ljude porijeklom iz BiH, koji su svojim uspješnim pričama davali poseban pečat reportažama – iskren je Adis.

Nismo mogli, a da ga ne pitamo za onu reportažu koju je napravio na Zapadnoj obali, a koja je privukla veliku pažnju javnosti.

- Posjeta Jerusalemu, Ramalahu, Betlehemu i Hebronu ostaje mi u posebnom sjećanju. Uprkos tome što nismo imali dozvolu izraelskih vlasti da iz Ramalaha, dakle s okupirane palestinske Zapadne obale, odemo u Jerusalem, zajedno sa snimateljem Emirom Morinom ušao sam u taj grad. Na platou Al Akse, kada su se održavale demonstracije, snimili smo sve što smo planirali – ponosan je Deljković.

I ranije je boravio u Pojasu Gaze, u vrijeme kada se tek našao pod opsadom.

- Dvojica pripadnika organizacije Hamas privela su mene i snimatelja Dževada Hasanbegovića. Nakon višesatnog pregledanja snimljenog materijala, zatražili su od nas da napustimo Gazu. Ta iskustva iz Gaze i Zapadne obale sada nastojim pretočiti u roman, koji bi, osim autobiografskih zapažanja, bio nadopunjem i činjenicama iz mog magistarskog rada „Teroristička dimenzija izraelsko-palestinskog sukoba“ – otkriva nam Deljković.

Čitam knjige

U slobodno vrijeme voli gledati dokumentarce i historijske emisije.

- Posebno uživam u historijskim emisijama o Drugom svjetskom ratu. Volio sam gledati i emisije Entonija Burdena (Anthony Bourdain), svjetski poznatog šefa kuhinje koji nas je, nažalost, nedavno napustio – govori Adis.

S obzirom na to da su sapunice aktuelne na skoro svim televizijskim kanalima, Deljković kaže kako on to ne prati.

- Lično ne gledam, ali mislim da svako ima pravo gledati šta želi i voli. U slučajevima kada ništa ne može privući moju pažnju na televiziji, što je u posljednje vrijeme često, čitam knjige. Ustvari, jedan čovjek, do kojeg dosta držim, rekao je da nešto možete vidjeti na televiziji, nešto čuti na radiju, ali da je sve u knjigama – zaključuje Deljković.

Specijalne emisije

- Osim sedmične emisije „Global“, sudjelovao sam i u brojnim specijalnim emisijama povodom vanrednih situacija. Godinama radim i na projektu u saradnji s Delegacijom Evropske unije u BiH. Osim toga, za mene su posebne bile specijalne emisije povodom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama, koje, zbog vremenske razlike, traju cijelu noć, pa do ranih jutarnjih sati. Posljednje izbore, na kojima je pobijedio Donald Tramp (Trump), u studiju sam s kolegicom najavio u 22 sata, a emisiju sam odjavio u 9 sati ujutro – kaže Deljković.

Zaljubljenik u prirodu

- Slobodno vrijeme uglavnom provodim u prirodi. Veliki sam zaljubljenik u prirodu i rekreativna šetnja izuzetno mi prija i relaksira – kazao je Adis.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.