RAZGOVOR

Ana Vilenica za "Avaz": Nešto bi naopako krenulo kada bih se vjenčala

Ana Vilenica

Razgovarala: Edina BAKIĆ

5.8.2018

Predstava „Duet za jednog“, u kojoj Ana Vilenica igra glavnu ulogu, bit će izvedena 9. avgusta u programu 2. festivala ljetne večeri Studio Teatra u Zenici.

Jedna od njenih najpoznatijih uloga je ona u TV seriji „Dolina sunca“, gdje je glumila lik Eve Kralj, a kako je u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazala, i danas je na ulici oslovljavaju kao Evu.

Otkrila nam je da se raduje gostovanju u BiH, posebno zbog toga što se „Duet“ prvi put izvodi  van Hrvatske. Ovom prilikom Vilenica se prisjetila i svojih studentskih dana u Sarajevu, gdje je završila Akademiju scenskih umjetnosti u klasi profesora Miralema Zubčevića.

 Lijek iznutra

- „Duet za jednog“ je drama, iako znam da ljudi više vole gledati komediju i tako rasteretiti mozak. Priča nije laka, ali je veoma dojmljiva publici koja uglavnom nakon gledanja izlazi sa suzama u očima. Radi se o ženi koja se nosi s depresijom zbog oboljenja od multiple skleroze. Ona je, inače, renomirana violinistica, a nosi se s posljedicima te grozne bolesti. To je zanimljiva drama o iscjeljenju duha.  Mislim da je ova tema vrlo važna i o njoj se treba govoriti, jer tako se liječi ne samo izvana nego i iznutra.

 A, šta Vi više volite, dramu ili komediju?

- Kod mene je uvijek pitanje zasićenja. Radila sam komedije posljednje tri godine pa sam se zaželjela drame, i eto, sad je tu. Ne sumnjam da će mi se u skorije vrijeme ponovo vratiti poriv za komediju. Inače, volim jedan i drugi žanr, samo je pitanje šta bih u datom momentu igrala.

Inače, prihvatate li sve uloge ili birate?

-  Uglavnom, do sada sam prihvatala ponuđeno i nekako sam tip osobe koja ide „grlom u jagode“. Volim nove izazove, ali eto u posljednjih godinu dana dešava se nešto drugačije, gledam šta mi paše, a šta ne. Nije to biranje, nego jednostavno osjetim šta bih mogla, a šta ne.

 Vlastito mišljenje

 Šta je s TV projektima, hoćete li nešto novo raditi?

- Mislim da neću u ovoj sezoni. Inače, bila sam dosta aktivna po tom pitanju, pa mi je potreban i odmor. Iskreno, nije lako raditi televizijske projekte, i uz to igrati predstave, još biti žena, majka i sve ostalo. Sve to zahtijeva puno energije pa se umorim, jednostavno ne mogu.

Vaša uloga u seriji „Dolina sunca“ ostala je upamćena.

- Da, ta uloga je nekako obilježila moju karijeru. Prije nje je bila serija „Ponos Ratkajevih“ i svi se danas rado sjećaju tih uloga. Inače, više mi u ovom trenutku odgovaraju predstave koje igram i, iskreno, trudim se fokusirati na vlastite ideje, više  mi to paše, nego sudjelovati u nečemu što neko drugi pokreće i osmišljava. Mislim da sam dovoljno zrela, imam dovoljno iskustva i samopouzdanja za realizaciju vlastitih mišljenja i izazova.

 Često govorite o temi braka iako se još niste službeno vjenčali s partnerom Edijem.

- Istina, nismo se vjenčali. Imam osjećaj da bi nešto naopako krenulo kada bismo se vjenčali. Malo sam atipična žena, s jedne strane sam izuzetno tradicionalna, a s druge, ne poštujem neka pravila. Nekad samu sebe pitam, zašto je to tako.

Aleš i Belma Lizde-Kurt u posjeti

-  Voljela bih doći u Sarajevo, ali nikako da nađem slobodnog vremena. Nedavno su me posjetili Belma Lizde-Kurt i Aleš Kurt s djecom i pozvali me. Obećala sam im da ću doći zbog njih, ali i Sarajeva, koje veoma volim. Imam dosta prijatelja s kojima sam često u kontaktu, prisjetimo se lijepih  studentskih dana – kaže Vilenica.

Štreber sam i volim probati više puta

Kakva iskustva nosite iz šoua „Tvoje lice zvuči poznato“? 

- Iskustvo je da je to bio intenzivan rad. Najviše me veselila saradnja s Ivanom Huser, ona je bila moja mentorica. Cijeli proces pripremanja i izvedbe na sceni bio je vrlo težak. Inače, štreber sam i volim probati više puta, ali ovo je nekako pravi rijaliti i sve je brzinski. Pa eto, iskustvo je bilo dobro i zabavno.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.