SARAJEVO FILM FESTIVAL

Svjetskom premijerom filma "Limunada" u Sarajevu započela četvrta noć SFF-a

M.Kadrić

Piše: Emina ŠEHALIĆ

13.8.2018

quote
<p>Sve što je u filmu se desilo nekome koga znam ili samoj meni. To je kombinacija priča drugih migranata koje sam upoznala u SAD, i stvari koje su se desile samoj meni - rekla je Ioana Uricaru.</p>

Svjetskom premijerom filma "Limunada", večeras u 19.30 započela je četvrta noć 24. Sarajevo Film Festivala. 
Film rumunske redateljice Ioane Uricaru, imat će premijeru u sklopu Takmičarskog programa.

Film govori o tridesetogodišnjoj samohranoj majci iz Rumunije, koja se u procesu dobijanja američke useljeničke vize, takozvanog zelenog kartona, na svakom koraku suočava s ljudima koji zloupotrebljavaju vlastitu moć i prisiljena je odgovoriti na teško pitanje – koliko daleko je spremna ići kako bi dobila ono što želi?

- Sve što je u filmu se desilo nekome koga znam ili samoj meni. To je kombinacija priča drugih migranata koje sam  upoznala u SAD, i stvari koje su se desile samoj meni. Također sam koristila i neke stvari koje sam pročitala u novinama, koje su se dešavale migrantima - rekla je Ioana Uricaru.

"Kada vam život da limun napravite limunadu" - upravo iz ove izreke potječe naziv samog filma.

- Neko mi je to rekao tokom prve godine u SAD i na početku nisam shvatila šta mi govore, jer je to zvučalo cinično, da ako imate problem da je na vama da to pretvorite u nešto dobro. To je nešto što je veoma američki. Imaju dvije strane toga, s jedne strane je to optimizam, ali također se kaže da ako vi ne možete nešto uraditi da vi niste sposobni za to - istakla je Ioana Uricaru, režiserka i scenaristkinja.

Crvenim tepihom večeras je prošetala i poznata hrvatska blogerica Ella Dvornik, koja je sve prisutne oduševila svojim večerašnjim outfitom.
- Prvi put sam ovdje, nisam nikada bila u Sarajevu. Sutra cu vidjeti malo više grada i pogledati nekoliko filmova. Uvijek sam htjela biti na SFF-u pa je ovo super prilika - rekla je Dvornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.