SARAJEVO FILM FESTIVAL

Famozna sedmica glavnog grada BiH: Kako je protekao 24. SFF

A.Durgut

Piše: Emina ŠEHALIĆ

18.8.2018

Sinoć je zvanično završen 24. Sarajevo Film Festival, na kojem su predstavljeni mnogobrojni filmovi, a „Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film osvojilo je ostvarenje reditelja Milke Lazarova - "Aga".


Ovogodišnji Sarajevo Film Festival otvoren je u petak, 10. 8. 2018. godine, filmom „Hladni rat“ reditelja Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski). Nakon svečanog otvorenja Festivala, upriličen je svečani prijem u hotelu ''Europa'', na kojem su se okupile mnoge poznate ličnosti.

Crvenim tepihom, na veliko oduševljenje publike, prošetali su Dino Merlin i Saša Lošić kao i Danis Tanović sa suprugom, voditeljica Naida Kundurović, Severina Kojić sa suprugom, manekenke Sarah Čerkez i Džejla Glavović, glumac Goran Bogdan, Ademir Kenović sa suprugom Selmom Riđanović, glumac Emir Hadžihafizbegović, Dževad Poturak te ambasadorica Morin Kormak.

Drugu noć Festivala, kao i početak Takmičarskog programa obilježile su premijere dva filma, „Jedan dan“ rediteljice Zsófie Szilágyi, te film „Sam samcat“ reditelja Bobe Jelčića.

U defileu su prošetale mnoge zvanice, među kojima i rediteljica Aida Begić, glumac Ivan Bosiljčić i pjevačica Jelena Tomašević, Samra Menzilović-Ćatić sa suprugom Mirsadom Ćatićem, dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović sa suprugom, te Fuad Backović Deen.

Takmičarski program treće noći počeo je svjetskom premijerom rumunskog filma "Jedan i po princ" rediteljice Ane Lungu te premijerom filma „Mali“ reditelja Antonia Nuića.

Zvijezda večeri bila je hrvatska pjevačica Jelena Rozga, koja se prošetala u elegantnoj žutoj haljini.

J.Alibegović

Premijerom filmova „Limunada“ rumunske redateljice Ioane Uricaru, kao i filma „Ljubav 1. pas“ reditelja Florina Serbana, održana je četvrta noć Festivala, a regionalnom premijerom filma reditelja Ognjena Glavonića,"Teret", te svjetskom premijerom filma "Kradljivci golubova" reditelja Osmana Naila Doğana završena je i peta noć Festivala. Na crvenom tepihu i tih dana smo mogli vidjeti brojne ličnosti, od kojih se najviše istakla hrvatska blogerica Ella Dvornik, koja je tepihom prohodala u jedinstvenim kreacijama.


M.Kadrić

Posljednji dan Takmičarskog programa 24. Sarajevo Film Festivala počeo je regionalnom premijerom filma "Horizont" gruzijske rediteljice Tinatin Kajrishvili te premijerom filma „Aga“ reditelja Milka Lazarova. Na crvenom tepihu uzdahe je mamila bh. manekenka Amra Silajdžić-Džeko te glumice Amila Terzimehić i Alena Džebo.

Svečana ceremonija dodjele nagrada „Srce Sarajeva“ 24. Sarajevo Film Festivala (SFF) održana je četvrtak u Narodnom pozorištu. Priznanje je dodijeljeno u kategorijama za dugometražni, dokumentarni, kratkometražni i studentski film, kao i CineLink, odnosno industrija nagrade za razvoj projekata.

„Srce Sarajeva“ za najbolji igrani film osvojilo je ostvarenje reditelja Milka Lazarova "Aga". On je tom prilikom otkrio kako je tokom cijelog Festivala priželjkivao ovu nagradu te je istakao koliko sretnim ga je učinilo ovo priznanje.


A.Durgut

Nagrada za najboljeg autora pripala je Ioani Uricaru, a u kategoriji za najbolji kratki film „Srce Sarajeva“ osvojio je Ermin Bravo za "Dah". Nagrada za najbolje dokumentarno ostvarenje pripalo Nebojši Slijepčeviću za ostvarenje "Srbenka".

Što se tiče kategorije za najbolji studentski film, priznanje nosi ekipa mađarskog filma „Posljednji poziv“ rediteljice Hajni Kis. U toku ceremonije u Narodnom pozorištu Sarajevo proglašeni su i najbolji glumac i glumica, kojima je, također, uručeno „Srce Sarajeva“. Najbolja glumica 24. SFF-a, prema odluci žirija, je Zsófia Szamosi, dok je ulogu najboljeg glumca odnio Leon Lučev za ulogu filmu "Teret".

Tokom Sarajevo Film Festivala publika je imala priliku uživati u „Ljetnom kinu Raiffeisen“, koje je zatvoreno sinoćnjom premijerom filma „Špijun koji me je napucao“.


S.Saletović

Zadovoljstvo ovogodišnjim festivalom nije krio ni direktor SFF-a Mirsad Purivatra.



quote
<p><em><strong>Vrlo sam zadovoljan ovogodišnjim festivalom, jer sam čuo mnogo pozitivnih komentara od gostiju koji su došli u Sarajevo, ali i građana glavnog grada BiH. Već od prvog dana dobivali smo mnogo čestitki - kazao je Purivatra .</strong></em></p>

U galeriji u nastavku izdvojili smo najljepše momente koji su obilježili ovogodišnji, 24. po redu, Sarajevo Film Festival.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+36
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.