RASIZAM

''Disney'' ponovo na udaru optužbi da ''izbjeljuje'' crne junake u animiranim filmovima: Princeza više nije crnkinja, nego "bjelkinja s tenom"

Produkcijska kuća za proizvodnju crtića na udaru javnosti

100posto.hr

22.8.2018

Prije deset godina izlaskom hit crtića ''Princeza i žabac'' vodeća svjetska kuća za produkciju animiranih filmova napravila je veliki iskorak.

Princeza Tiana u tom je crtiću bila prva crnkinja princeza u nekom ''Disneyjevom'' uratku. Čini se kako, nažalost, ''Disney'' nije nastavio slijediti dobru praksu započetu 2009. godine, jer je zbog svojih najnovijih hitova na udaru optužbi za rasizam.

Naime, princeza Tiana ponovo se vraća u kina, no prema objavljenom traileru za crtić ovog puta malo je ''pobijelila''.

Riječ je o crtiću ''Ralf breaks the Internet'' koji bi, očekuje se, trebao biti veliki hit, a u traileru se pojavljuje i princeza Tiana iz 2009. No, razlika je itekako primjetna. Tako 3D princeza izgleda kao bjelkinja koja se malo više sunčala, primjećuju fanovi, ljutiti što je ''Disney'' počeo ''izbjeljivati'' svoje likove kako ne bi bili "pre-afro-američki". Kao drugi primjer navode i Pocahontas koja u novijim izdanjima više nije Indijanka već, kako se ljute korisnici Twittera, bjelkinja ''s tenom''.

Drugi pak primjećuju još jednu zanimljivost. U prvom traileru objavljenom prije dva mjeseca princeza Tiana mnogo je više nalikovala samoj sebi iz 2009., odnosno bila je afroamerička žena.

No u samo 60 dana naglo je promijenila rasu i postala ''eurocentrična''. Naime, osim što je pobijelila, Tiana ima i znatno uži nos nego kada je tek počela ''snimati'' filmove, jer je valjda njen pravi nos bio ''precrnački'' za ''Disney''.

Ljutit poklonici princeze Tiane napominju kako je njen lik izuzetno bitan mladim Afroamerikankama, pa Pluralist javlja da su pokrenuli i peticiju na internetu "Disney, prestanite izbjeljivati svoje likove".

Je li riječ o rasizmu i diskriminaciji ili je, pak, kako tvrde neki, to samo još jedan način da se ''Disney'' probije u medije sa svojim najnovijim uratkom, procijenite sami. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.