share whatsapp twitter facebook
×

Počeo 75. filmski festival u Veneciji Na popularnoj "Mostri", 75. po redu, biće, između ostalog, prikazani i filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih

Filmski festival u Veneciji, poznat i kao "Mostra", otvoren je projekcijom filma "First Man" (Prvi čovek) američkog režisera Damijena Čazela (Damien Chazelle), koji je inače osvojio Oskara za režiju filma "La La Lend".

"Prvi čovjek" će se pored 21 filma iz Evrope, Japana, Australije i Amerike takmičiti za "Zlatnog lava" a koji filmovi će biti nagrađeni odlučiće žiri kojem predsedava reditelj Giljermo del Toro, koji je istovremeno prošlogodišnji venecijanski pobednik.

Na popularnoj "Mostri", 75. po redu, biće, između ostalog, prikazani i filmovi Alfonsa Kuarona, braće Koen, Pola Gringrasa, Jorgosa Lantimosa, Lasla Nemeša, Luke Gvadanjina i drugih.

U filmu First man, Čazel je ponovo za glavnu ulogu odabrao Rajana Goslinga, želeći da prikaže putovanje Nila Armstronga, koji je 1969. godine prvi kročio na Mjesec kao član misije Apolo 11.

Za razliku od filma Gravitacija, nagrađenog Oskarom, a kojim je Čazel otvorio Mostru 2013. i koji je gledaoce "zaveo" gracioznom ljepotom lebdenja iznad Zemlje, u filmu Prvi čovjek radnja je uglavnom smještena u maloj kapsuli iz koje Armstrong posmatra Mjesec dok mu se približava, navodi agencija.

Dokumentarni film Emira Kusturice "El Pepe, jedan uzvišeni život" koji govori o bivšem urugvajskom predsjedniku Hoseu Muhiki, biće prikazan u Veneciji van konkurencije.

Kratki igrani film "Strano tijelo" mladog reditelja Dušana Zorića premijerno će biti prikazan u takmičarskom programu "Horizonti", a u program "Nedelja kritike" uvrštena je crnogorsko-srpsko-katarska koprodukcija "Ti imaš noć" crnogorskog reditelja Ivana Salatića, dok je srpski koproducent je Stefan Ivančić.

Venecijanski festival traje do 8. septembra.