FILM U iščekivanju posljednjeg dijela velike franšize

Bond i brojke: Koji je najviše pio, zavodio i ubio

Alkohol koji se najviše pio u svim dijelovima je- martini

cdm.me
06.09.2018 06:33

Daniel Craig

Foto: Wikipedia

Svijet čeka da se počne snimati posljednji film o Džejmsu Bondu u kojem će ga glumiti Danijel Krejg (Daniel Craig). Tajni agent 007 dosad se na filmu pojavio 24 puta, glumili su ga šestorica glumaca, a na stranici Betaway objavljena je statistika dosadašnjih filmova o Bondu.

Ispada da je najviše vremena kao Bond proveo Rodžer Mur (Roger Moor), koji ga je glumio 4384 dana te se pojavio u sedam filmova. Nakon što Krejg odradi svoj posljednji, peti film u franšizi, preteći će ga jer će imati 4729 dana kao 007.

  • Roger Moor
    Roger Moor Foto: wikipedia

Ne čudi i da su najpopularniji, odnosno najgledaniji i najprofitabilniji svi noviji filmovi u kojima je Krejg. Najviše je zaradio “Skyfall” – 1,1, milijardu eura , dok su svi filmovi zajedno zaradili skoro sedam milijardi.

  • Foto: Wikipedia

Zanimljivo je da je prvi film, “Dr No”, imao budžet od “samo” milion, dok je posljednji, “Spectre”, imao čak 300 miliona.

Što se tiče nešto zabavnije statistike, u svim filmovima ukupno je ubijeno 405 negativaca. Prvak u tome je Pirs Brosnan, koji je u četiri filma potamanio čak 135 loših momaka. Krejg će morati da se potruditi u novom filmu ako ga želi preteći jer je on dosad riješio njih 80 u takođe četiri filma.

Oružje koje je Bond najčešće koristio je pištolj Walther PPK. Inače, autor Bonda Jan Fleming (Ian) prvobitno je napisao kako je Bondov izbor oružja Beretta 418 u knjizi “Dr No”. Stručnjak za oružje kasnije mu je rekao da se zbog svoje veličine to smatra “ženskim” pištoljem. Fleming je zato dodao pasus u kojem je Bond izabrao Walther PPK, s kojim se 007 pojavljuje u 22 od 24 filma.

Stručnjak koji je Fleminga upozorio na izbor pištolja zvao se Gufrej Butvojd (Guffrey Butwoyd) i zaradio je posvetu. Naime, ime Q-a, stručnjaka za Bondove gadžete je pukovnik.

Najčešće korišteni gadžet u filmovima je višenamjenski ručni sat, dok je ukupan broj različitih ‘igrački’ 156 u svim filmovima.

Najpopularniji automobil svakako je Aston Martin, koji je Bond vozio u 12 filmova, a radilo se o pet različitih modela. Jedan od njih, Aston Martin DB10 dizajniran je posebno za film “Spectre” i najbrži je od svih Bondovih modela dosad.

  • Foto: wikipedia

Što se tiče alkohola, Krejg je Bond koji je najviše pio. Od ukupno 302 čaše alkohola koje je Bond popio u 24 filma, čak 84 ih je “riješio” plavokosi agent. U prosjeku, Bond popije alkoholno piće svakih 10 minuta i 53 sekunde, ali ono što najviše pije moglo bi vas iznenaditi jer nije votka martini – zapravo je šampanjac, koji se pio u 21 filmu.

“Protresen, ne promiješan” jedna je od najpoznatijih Bondovih fraza, ali zapravo ju je lik izrekao samo 12 puta u svim filmovima, s time da je dva puta upotrijebljena u “Špijunu koji me volio”, “Dozvoli za ubojstvo” i “Zlatnom Oku”.

Zanimljivost je da je u “Casinu Royale” 007 objasnio kako se radi njegov savršeni votka martini: “tri mjere Gordon’sa, jedna mjera votke i pola mjere Kina Lilleta”. Objašnjava i da se treba “protresti jako dobro dok ne bude ledeno hladan, a zatim mu se doda veliki komad limunove kore”. Nažalost, u međuvremenu se Kina Lillet (nešto slično vermutu, vrsta aromatizovanog vina) prestala proizvoditi pa više ne možemo repolicirati špijunski martini.

Takođe, 007 je u “Skyfallu” pio pivo zbog ugovora s jednim proizvođačem, ali je do kraja filma popio svoj martini.

Druga fraza koju obožavamo je “Bond, Džejms Bond”, koja je u franšizi izgovorena 25 puta; dva puta u “Čovjeku sa zlatnim pištoljem”.

Naravno, veliki dio su i žene koje je špijun zavodio – ukupno ih je bilo 58 i svim filmovima. Najveći zavodnik ispao je Mur, koji je bio povezan s njih 17, dok je na drugom mjestu Šon Koneri sa 16. Od njih 58, 16 ih je u filmovima ubijeno jer su bile povezane s Bondom.

Glumica Mod Adams pojavila se u čak tri filma, svaki put kao drugi lik. U “Čovjeku sa zlatnim pištoljem” bila je glavna Bond djevojka, zatim “Octopussy” u istoimenom filmu te kao sporedna uloga u “Pogledu na ubistvo”.

Tagovi

Bond Film
NA VRH