share whatsapp twitter facebook
×

FILM U iščekivanju posljednjeg dijela velike franšize

Bond i brojke: Koji je najviše pio, zavodio i ubio Alkohol koji se najviše pio u svim dijelovima je- martini

Svijet čeka da se počne snimati posljednji film o Džejmsu Bondu u kojem će ga glumiti Danijel Krejg (Daniel Craig). Tajni agent 007 dosad se na filmu pojavio 24 puta, glumili su ga šestorica glumaca, a na stranici Betaway objavljena je statistika dosadašnjih filmova o Bondu.

Ispada da je najviše vremena kao Bond proveo Rodžer Mur (Roger Moor), koji ga je glumio 4384 dana te se pojavio u sedam filmova. Nakon što Krejg odradi svoj posljednji, peti film u franšizi, preteći će ga jer će imati 4729 dana kao 007.

Ne čudi i da su najpopularniji, odnosno najgledaniji i najprofitabilniji svi noviji filmovi u kojima je Krejg. Najviše je zaradio “Skyfall” – 1,1, milijardu eura , dok su svi filmovi zajedno zaradili skoro sedam milijardi.

Zanimljivo je da je prvi film, “Dr No”, imao budžet od “samo” milion, dok je posljednji, “Spectre”, imao čak 300 miliona.

Što se tiče nešto zabavnije statistike, u svim filmovima ukupno je ubijeno 405 negativaca. Prvak u tome je Pirs Brosnan, koji je u četiri filma potamanio čak 135 loših momaka. Krejg će morati da se potruditi u novom filmu ako ga želi preteći jer je on dosad riješio njih 80 u takođe četiri filma.

Oružje koje je Bond najčešće koristio je pištolj Walther PPK. Inače, autor Bonda Jan Fleming (Ian) prvobitno je napisao kako je Bondov izbor oružja Beretta 418 u knjizi “Dr No”. Stručnjak za oružje kasnije mu je rekao da se zbog svoje veličine to smatra “ženskim” pištoljem. Fleming je zato dodao pasus u kojem je Bond izabrao Walther PPK, s kojim se 007 pojavljuje u 22 od 24 filma.

Stručnjak koji je Fleminga upozorio na izbor pištolja zvao se Gufrej Butvojd (Guffrey Butwoyd) i zaradio je posvetu. Naime, ime Q-a, stručnjaka za Bondove gadžete je pukovnik.

Najčešće korišteni gadžet u filmovima je višenamjenski ručni sat, dok je ukupan broj različitih ‘igrački’ 156 u svim filmovima.

Najpopularniji automobil svakako je Aston Martin, koji je Bond vozio u 12 filmova, a radilo se o pet različitih modela. Jedan od njih, Aston Martin DB10 dizajniran je posebno za film “Spectre” i najbrži je od svih Bondovih modela dosad.

Što se tiče alkohola, Krejg je Bond koji je najviše pio. Od ukupno 302 čaše alkohola koje je Bond popio u 24 filma, čak 84 ih je “riješio” plavokosi agent. U prosjeku, Bond popije alkoholno piće svakih 10 minuta i 53 sekunde, ali ono što najviše pije moglo bi vas iznenaditi jer nije votka martini – zapravo je šampanjac, koji se pio u 21 filmu.

“Protresen, ne promiješan” jedna je od najpoznatijih Bondovih fraza, ali zapravo ju je lik izrekao samo 12 puta u svim filmovima, s time da je dva puta upotrijebljena u “Špijunu koji me volio”, “Dozvoli za ubojstvo” i “Zlatnom Oku”.

Zanimljivost je da je u “Casinu Royale” 007 objasnio kako se radi njegov savršeni votka martini: “tri mjere Gordon’sa, jedna mjera votke i pola mjere Kina Lilleta”. Objašnjava i da se treba “protresti jako dobro dok ne bude ledeno hladan, a zatim mu se doda veliki komad limunove kore”. Nažalost, u međuvremenu se Kina Lillet (nešto slično vermutu, vrsta aromatizovanog vina) prestala proizvoditi pa više ne možemo repolicirati špijunski martini.

Takođe, 007 je u “Skyfallu” pio pivo zbog ugovora s jednim proizvođačem, ali je do kraja filma popio svoj martini.

Druga fraza koju obožavamo je “Bond, Džejms Bond”, koja je u franšizi izgovorena 25 puta; dva puta u “Čovjeku sa zlatnim pištoljem”.

Naravno, veliki dio su i žene koje je špijun zavodio – ukupno ih je bilo 58 i svim filmovima. Najveći zavodnik ispao je Mur, koji je bio povezan s njih 17, dok je na drugom mjestu Šon Koneri sa 16. Od njih 58, 16 ih je u filmovima ubijeno jer su bile povezane s Bondom.

Glumica Mod Adams pojavila se u čak tri filma, svaki put kao drugi lik. U “Čovjeku sa zlatnim pištoljem” bila je glavna Bond djevojka, zatim “Octopussy” u istoimenom filmu te kao sporedna uloga u “Pogledu na ubistvo”.

Tagovi:

Bond Film