FILM I TV

Serija za sva vremena: "Mućke" proslavile 37. rođendan

Vremenom stekla kultni status i uvrstila se na popis najboljih serija ikad

Ekipa ''Mućki''

CDM

10.9.2018

Kultna serija koju su obožavale generacije od osamdesetih naovamo ni danas ne gubi ništa od svoje duhovitosti. Prva epizoda emitirana je 8. septembra 1981. godine, i to pod nazivom “Big Brother”. 

U samom startu serija nije naišla na oduševljenje publike, ali vremenom je stekla kultni status i uvrstila se na popis najboljih serija ikad.

Novi nastavci “Mućki” snimali su se kroz sedam sezona do 1991. godine, a do 2003. godine objavljivani su božićni specijali.

Činjenice o seriji "Mućke“ koje vjerovatno niste znali

Naslov serije je zasnovan na staroj engleskoj poslovici „Samo budale i konji rade za zaradu“ kojom se aludira na napor Del Boja i Rodnija da izbjegavaju redovni posao i plaćanje poreza. Naslovnu pjesmu napisao je i otpjevao Džon Salivan (John Sullivan), scenarista "Mućki“, a u anketi BBC-ja, ovaj sitkom je proglašen za najbolji svih vremena. Ipak, neke stvari i dalje nisu poznate široj publici, a ovo su neke od njih.



Dejvid Džejson (David Jason, Del Boj) je želio da napusti seriju 1986. godine, tako da je planirano da epizoda "Who Wants to be a Millionaire" bude posljednja i da Del Boj ode u Australiju sa Džambom Milsom (Jamb Mill). Saliven je pisao scenarij za novu seriju "Hot Rod" u kojoj bi Rodni bio glavni lik. Ipak, Džejson se predomislio, pa je tako i u epizodi promijenjen scenarij i Del nije prihvatio poziv da ode na drugi kontinent. 

Trigerovo pravo ime u seriji je Kolin Bol (Colin Bole). Derek jednom prilikom objašnjava da je nadimak dobio jer liči na konja. Triger, ne Del Boj.

Scene Pekama su snimane u Bristolu, jer producenti nisu mogli da garantiraju sigurnost ekipi serije ukoliko bi se ona zaista snimala u Pekamu. Prvih šest epizoda su iz istog razloga snimane u zapadnom Londonu.

Kenet Mekdonald (Kenneth MacDonald; Majk iz "Ragine glave") preminuo je istog dana kad je najavljeno da će se snimiti još tri epizode. 

Kasandra je u seriji prikazana kao djevojka koja je pet godina mlađa od Rodnija. Ipak, u realnom svijetu, glumica Gvinet Strong (Gwyneth) je dvije godine starija od Nikolasa Lindhersta (Nicholas Lyndhurst) koji je igrao Rodnija.

Za ulogu Kasandre je konkurirala i kasnije veoma popularna Elizabet Harli (Elizabeth Jane Hurley), ali je odbijena.

Del Boj, Rodni i Triger su jedina tri lika koja su se pojavila i u prvoj i u posljednjoj epizodi, a samo su Rodni i Del bili u svakoj.

Stric Albert u jednoj epizodi govori kako je boksovao u mornarici. Interesantno, glumac Baster Merifild (Buster Merryfield) koji je tumačio ovu ulogu je zaista bio bokser, a glumom je počeo da se bavi tek po odlasku u penziju. 

Triger je u seriji Rodnija zvao Dejv. Dejvid Džejson se kolegi Nikolasu Lindherstu uvijek obraćao sa "Nik".

U scenariju nije bilo planirano da Triger Rodnija naziva Dejv. Međutim, glumac Rodžer Lojd Pek (Roger Lloyd-Pack) je kolegama na setovima stalno miješao imena. Tako je Nikolasa Lindhersta nazivao Dejv po Dejvidu Džejsonu koji je igrao Dela. Saliven je ovo iz zafrkancije riješio da upotrebi u jednoj epizodi, ali je ispalo smješnije nego što se nadao, pa je odlučio da nadimak Dejv ostane zauvijek dio "Mućki".

Dejvid Džejson i dalje u svom ormaru čuva pulovere koje je nosio kao Del Boj i ne planira da ih ikada da na nekakvu aukciju.

U kultnoj sceni u kojoj Del Boj pada kroz šank Triger nije ni trebalo da se pojavi. Naime, glumac Rodžer Lojd Pek je tokom snimanja epizode "Yuppy love" bio u blizini mjesta snimanja, pa je riješio da svrati i pita Salivena da li mu je potreban. Tada je scenarista došao na ideju da napravi Trigerovu reakciju na pad, što je i te kako doprinijelo popularnosti ove scene.

Seriju su kritizirala neka feministička udruženja kao rasističku, jer je Pekam opisivan kao kraj u kome gotovo da nema crnaca, iako su oni zapravo većinsko stanovništvo u tom dijelu Londona.

Tokom 22 godine snimanja korišteno je 14 različitih vozila Reliant Regal, čuvenog trotočkaša koji vozi Del Boj.

Dejvid Džejson nikada nije želio da prihvati da su "Mućke" sitkom. U svojim intervjuima ih opisuje kao tragikomediju. 

Del Boj je samo jednom pravilno upotrijebio francuski jezik u cijeloj seriji. To se dogodilo kada je sreo Denzila i rekao mu "Bonjour!" Interesantno, radnja te epizode se odigrava upravo u Francuskoj.

U sceni u kojoj Albert razlupa svoj brod na dokovima, klinac koji mu se smije jeste sin glumca Patrika Mareja (Patrick Murray), koji je igrao Mikija Pirsa.

Pjevač Robi Vilijams (Robbie Williams) se pojavio u "Mućkama". Naime, u epizodi "Mother Nature’s Son" dok Bojsi za šankom priča o „pekamskoj izvorskoj vodi“, u blizini sjedi Robi, tada pjevač benda "Take That". U istom trenutku se u pabu čuje upravo pjesma te grupe. 

Umjesto u "Zlatnoj groznici", Del je prvobitno trebalo da se pojavi u kvizu "Želite li da postanete milioner", ali do dogovora dvije produkcije nije došlo.

Najduže snimana scena je bila ona na djedovom grobu. Naime, Džejson i Lindherst su često plačem prekidali snimanje jer su sjećanje na glumca Lenarda Pirsa (Lennard Pearce), koji je tumačio njihovog djeda doživljavali veoma emotivno. Suze u toj sceni su prave.


Nakon "Mućki" su snimljene i dve spinof serije "Zelena trava doma mog" iz 2005. koja prati Bojsija i Marlin kroz 32 epizode, a prilikom njihove selidbe iz Pekama, kao i "Rock & Chips". Ova serija je prikazivala život u Pekamu šezdesetih, od trenutka rođenja Rodnija Trotera (Rodney Trotter). 

Gledaoci su imali priliku da vide kako izgleda Džoan, Delova mama, ali i svi ostali likovi koji su se, manje ili više, spominjali u samim „Mućkama“. Nakon samo tri epizode, snimanje je prekinuto zbog smrti Džona Salivena (John Sullivan). Nikolas Lindherst (Nicholas Lyndhurst), koji je u ovoj seriji igrao Fredija Žapca, izjavio je da prekid ovog snimanja smatra za najtužniji moment u svojoj karijeri.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.