GLUMAČKI VELIKAN

Današnje gluposti ni Šojiću ne bi pale na pamet

Dvije noći zaredom gostovat će u Kamernom teatru 55 s predstavom „Ukrađena ličnost“

Gutović: U glumi je princip ostao isti, sve ostalo su varijante

Razgovarala: Nerma AJNADŽIĆ

16.9.2018


Milan Lane Gutović (72), jedan od najboljih glumaca u regionu, uskoro dolazi u Sarajevo. Ovaj Beograđanin će dvije noći zaredom gostovati u Kamernom teatru 55 s predstavom „Ukrađena ličnost“, i to 26. i 27. septembra. 

Skrivam planove

Koliko god da je uloga imao tokom svoje zavidne karijere, ovog glumačkog velikana i komičara jedna je sigurno obilježila. Srećka Šojića i danas gledaoci vole vidjeti na malim ekranima, ali i citirati neke od njegovih popularnih replika.

Nedavno je proslavio 72. rođendan, ali ne staje. I tokom penzije veoma je aktivan kada je gluma u pitanju, ali ipak, njegov hobi, pecanje, pričinjava mu veliko zadovoljstvo i relaksaciju.

Iako je poznato da legendarni Lane ne priča opširno i naširoko, ipak, ono malo što kaže i više je nego dovoljno. Na naš poziv odmah je odgovorio i rado pristao na intervju koji je protekao u odličnom raspoloženju.

Krajem mjeseca dolazite u Sarajevu. Radujete li se?

- Sve što te obraduje i usreći je ili ilegalno, ili nemoralno, ili goji. Sarajevo i gostovanje nisu nijedno od toga.

Šta očekujete od sarajevske publike, a šta ona može očekivati od Vas?

- Jedino da neću biti lošiji od posljednjeg puta kada su me gledali.

 Nakon toga slijede Mostar i Hercegovina. Mnogi kažu da se humor kod Hercegovaca i Bosanaca razlikuje.

- Slažem se s tim. Svaki čovjek je različit, ali se bar možemo smijati. Smijeh je čovjeku dar od Boga.

Rijetko gostujete u BiH, ali Vas publika poželi i, vjerujem, dočeka s velikim entuzijazmom.

- Slažem se da rijetko gostujem u BiH, ali me rijetko i pozivate. Ukoliko ne zadovoljim gostovanjem, to nadoknadim dugim osvježavajućim pauzama. Ukratko, s publikom sam u skladnom dogovoru.

 Imate li novih projekata u planu?

- Projekti nikada nisu bili u nedostatku. Realizacija uvijek upropasti divne planove i projekte. Zbog toga skrivam planove, jer sam počeo sumnjati u crnu magiju koja mi svaki plan osujeti.

Kada se vratite malo u prošlost, šta je ono prvo što Vam padne na pamet kada je Vaša karijera u pitanju?

- Misao koja mi sugerira da kažem kako je ovo ipak težak posao. Ne zbog same prirode posla već zbog prinude da nešto radite s mnogo ljudi.

Pripadate onim generacijama koje su definitivno obilježile kinematografiju i pozorišta na našim prostorima. Je li bilo „podmetanja nogu“? Kako se glumac tada borio za svoj prostor, a kako to danas rade?

- Princip je ostao isti, a sve ostalo su varijante. Razlikuje se možda finansijski efekt koji imate od rada. Sada smo se usitnili na sve načine, pa i na taj. Princip ulagivanja vlasti je bio prisutan i tada i sada, ali je tada bio više isplativ.

 Važite za skromnu i prizemnu osobu. Popularnost Vas nije promijenila?

- Nije, jer u njoj nisam uživao. Pogodio sam centar i promašio sve ostalo.

A koliko pratite dešavanja u regionu?

- Ako se malko zamrsi parangal, ribari to sa strpljenjem razmrse, a kada se mnogo zamrsi, bace ga i naprave novi. Region bi trebao, prema toj logici, baciti i napraviti novi. Mnogo je zamršen... ne isplati se gubiti vrijeme…

Hoće li nama, na prostoru bivše države, ikada biti bolje?

- Neće nikada. Od gledanja i pričanja, parangal se neće nikada razmrsiti. Ako ne bacimo ovaj naš parangal i ne napravimo novi, neće biti bolje nikada.

Autor teksta

 Šta bi Šojić danas rekao na sve što se dešava oko nas?

- Ne znam. Nisam mu ja pisao tekst.

 Ipak, iako je toliko prošlo otkako se Šojić pojavio na malim ekranima, čini se da se ništa nije promijenilo? I danas bi, bez ikakve korekture, mogao izgovarati svoje legendarne rečenice?

- Sigurno bi njegove misli odgovarale i ovom vremenu. Možda bi ga trebalo čak i dopisati, jer mu ove „idiotije“ koje se izgovaraju danas, ne bi pale na pamet.

Živim duže od prosječnog građanina

 Nedavno ste proslavili i rođendan.

- Nisam odavno ništa slavio. Nema smisla da slavim to što živim duže od prosječnog građanina.

 Brz i nezaslužen uspjeh

Kažu da je biti glumac krvav posao. Jeste li se nekada pokajali što niste izabrali drugi put?

- Mene kao i sve nas zanima brz i nezaslužen uspjeh… Ako može… Zbog toga sam se bavio i drugim zanimanjima u nadi da ću tako lakše doći do cilja. Prevario sam se.

Treba sve promijeniti

 Šta je potrebno da bi se nešto promijenilo?

- Promijeniti sve... Navodim primjer niza kome nema vidljivog kraja. Grade se skupi zatvori, angažira policija sa skupim sredstvima za borbu protiv kriminala... Kada bi polovinu toga novca dali na vaspitanje djece, ta ogromna sredstva možda ne bi bila ni potrebna. Ovo ne mogu učiniti osobe koje su sada na vlasti. To mogu samo novi ljudi. Zbog toga na izborima ne glasam za onoga ko je na vlasti, jer svaki drugi daje neku šansu. Onaj stari ne daje nikakvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.