NOVA BH

Život je ritual satkan od sitnica

Ako se zasićenje desi, tražim model da ga pretvorim u novi profesionalni izazov

Hršum: Ponosan sam na 15 godina „Zabranjenog foruma“

E. SKENDEROVIĆ

10.11.2018


Kada živiš ono što radiš, onda je sve lakše, kaže nam Aleksandar Hršum, dugogodišnji voditelj i urednik tok šoua „Zabranjeni forum“ koji se emitira na televiziji Nova BH. Iako priznaje da nije uvijek lako, Hršum već 25 godina živi televiziju, a svom je poslu odan cijelim svojim bićem.  

U razgovoru za „Dnevni avaz“ govorio je o ritualima koje godinama provodi prije snimanja, otkrio osjeti li nekad zasićenje te kakvu poruku šalje univerzumu prije nego što se upali lampica za snimanje. Emisija je uspješna, kaže nam, onoliko koliko je njena gledanost dobra.

Velika nagrada

- Poštujem nova pravila i trudim se da emisija bude gledana, životna i profesionalno realizirana. Ono što je meni kao autoru emisije bitno jeste da mi se gledaoci nakon emisije javljaju i traže da je pogledaju ponovo na nekoj od platformi, što znači da se o emisiji govori u javnosti. Uspjehom emisije lično smatram dobru pripremu, dobar izbor sagovornika, javljanje gledalaca i ja sam zadovoljan. Na ostale parametre ne mogu utjecati. Ako se pitate da li ste uspješni kao TV autor bilo koje televizije, odgovor na to pitanje potražite u populaciji zemlje kojoj se obraćate – kaže Hršum.

Veoma je ponosan, dodaje, na činjenicu da se „Zabranjeni forum“ emitira već punih petnaest godina.

- S ljudima postupaj ljudski, bez lažnog autoriteta, i svaka vrata će biti otvorena. Ne vidim da je teško u današnjem bavljenju televizijom, samo što televizija više nije ono što je bila kad sam ja počinjao. Za mene je gledalac svetinja u poslu i ako oni reagiraju na ono što potpisujete svojim imenom, nema veće nagrade – iskren je Hršum.

Petnaest minuta prije ulaska u studio Hršum sebe, kako kaže, preispituje o temi emisije.

Pravila ponašanja

- Pošaljem poruku univerzumu i kažem: „Dobro veče, poštovani gledaoci, u programu Nove BH četvrtak je rezerviran za „Zabranjeni forum“. Život je ritual satkan od sitnica koje nam pomažu da budemo bolji. Ono što mi je važno u ovom poslu jeste priprema i samo priprema, jer bez toga ne želim ući u emisiju, pa makar ona trajala i pet minuta. Naučen sam da televizija, kao i sve u životu, ima svoja pravila ponašanja i to se trudim ispoštovati.

Uprkos činjenici što je nebrojeno puta pozdravio gledaoce i voli svoj posao, dođe i period zasićenja, no...

- Nekako to dođe s godinama profesionalnog bavljenja televizijom. Volim svoj posao i trudim se da svaki novi dan iskoristim kako bih naučio nešto novo o poslu kojim se bavim. Ako se zasićenje desi, tražim model da ga pretvorim u novi profesionalni izazov – priznaje Hršum.

 Volim kritiku, ne treba biti sujetan 

Hršum ističe da je veoma zahvalan ljudima koji mu upute konstruktivnu kritiku.

- Konstruktivna kritika meni daje novu dimenziju razmišljanja. Smislena negativna kritika vodi do pozitivnih promjena, zar nije tako? Sa pozitivnim kritikama treba biti oprezniji, iz razloga što one mogu da te zaustave u kreativnom zanosu bilo kojim poslom da se bavite. Volim učiti od pametnih ljudi, usvojiti nova znanja i čuti razmišljanja o nečemu čime se bavim. Volim kritiku jer je korektiv života, samo ne treba biti sujetan.

Dijalog pomaže da spoznaš sebe u svijetu

- Ako su nam mišljenja različita, to ne znači da nismo u stanju da vodimo dijalog. Dijalog pomaže da spoznaš sebe u svijetu, ali samo onda ako pravilno slušaš. Uspjeh je ako gledaocima baš tim dijalogom zadržiš pažnju. I teško je i lako, sve ovisi o temi koja je kandidirana za dijalog, od autoritativnosti gostiju, ali najviše ovisi o tebi kao autoru da li si dovoljno spreman ući u taj dijalog – kaže Hršum.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.