BIZARNO

Sotonisti tuže Netflix i traže 50 miliona dolara

Mashable

10.11.2018

Sotonistički hram podnio je tužbu vrijednu 50 miliona dolara, tvrdeći kako je njegov kip Bafometa upotrijebio kako bi se stvorio stereotipni prikaz nadnaravnog zla u Netflixovoj seriji ‘The Chilling Adventures of Sabrina’.

Salem, sotonistička grupa iz SAD podnijela je tužbu protiv filmskih kompanija Netflix i Warner Bros tvrdeći da su koristili statuu Bafometa da bi stvorili “sotonsku paniku” u seriji.

Sotonisti tvrde da je umjetničko djelo, koje je zaštićeno autorskim pravom, zloupotrijebljeno u svrhu stereotipne prezentacije zla.

Kip, za kojeg hram kaže da košta oko 100.000 dolara, ima glavu koze na ljudskom tijelu koja ima muške i ženske osobine, te ima i rogove i baklju.

Lucien Greaves, suosnivač Sotonističkog, objavio je na Twitteru usporedbu svojeg vlastitog kipa s onom u seriji mreže Netflix.

Njihova tužba, podnesena u četvrtak u Njujorku, tvrdi da su Netflix i Warner Bros. zloupotrebljivali Bafometa “na načine koji impliciraju da kip predstavlja zlo”.

Pravi Sotonisti nisu zaslužili povezivanje s antagonistima serije, koji su “sudjelovati u kanibalizmu i prisiljenom štovanju patrijarhalnog božanstva.”

“Chilling Adventures of Sabrina” je nadnaravna serija u proizvodnji mreže Netflix. Slijedi priču o Sabrini Spelman, polu-smrtnoj tinejdžerici polu-vještici i temelji se na stripu objavljenom pod istim imenom.

Osnovan 2012., Sotonski hram osigurava odvajanje crkve i države i štuje Sotonu kao simbol “suprotstavljanja proizvoljnom autoritetu”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.