APEL

Urednik televizije N1 boluje od teškog oblika leukemije: Na klinici u Berlinu ga čeka terapija, ali moramo što prije da prikupimo novac

Studije i klinička praksa pokazali su da ta terapija daje pozitivne rezultate u visokom procentu

Peđa boluje od teškog oblika leukemije

Telegraf.rs

23.11.2018

Novinaru i uredniku televizije N1, Peđu Obradovića (43) u septembru 2018. godine je dijagnosticirana akutna limfoblastna leukemija. Hitno je primljen na Institut za hematologiju Kliničkog centra Srbije, gdje je utvrđeno da se radi o visokorizičnom obliku leukemije, piše Telegraf.rs.   

Prepisane su mu citostatičke terapije nakon kojih je trebalo da uslijedi transplantacija koštane srži. Međutim, oblik leukemije od koga Peđa boluje pokazao se otpornim na terapiju dostupnu u Srbiji. Peđa u Institutu za hematologiju može da primi još jednu citostatičku terapiju, sa potpuno neizvjesnim ishodom.

U toku 2018. godine, prvo u Sjedinjenim Američkim Državama, a ubrzo i u Evropskoj uniji, registrovana je nova terapija koja se primjenjuje upravo na otpornim oblicima akutne limfoblastne leukemije od koje Peđa boluje.

Studije i klinička praksa pokazali su da ta terapija daje pozitivne rezultate u visokom procentu.

Primjenom nove terapije, postoji velika šansa za uspjeh koji bi vodio transplantaciji koštane srži i konačnom oporavku. Ljekari bolnice Helios u Berlinu spremni su da Peđu prime na terapiju i urade transplantaciju koštane srži, ali su mu za to neophodna novčana sredstva u što kraćem vremenskom periodu.

Stoga, srbijanska humanitarna fondacija "Budi human" prikuplja novčana sredstvapreko za novinara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.