DOKUMENTARCI

Film Emira Kapetanovića "Re:Generacija" sinoć prikazan u zgradi UN-a u Njujorku

Ovaj izuzetno snažan, emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja da bi promijenila svoju budućnost

Sa sinoćnje premijere

Avaz.ba

27.11.2018

Nakon uspješne bosanskohercegovačke premijere i odličnih reakcija javnosti na dokumentarni film o desetero mladih ljudi koji tragaju za boljom perspektivom i svjetlijom budućnosti u svojoj zemlji, dokumentarni film „Re:Generacija“ u režiji Emira Kapetanovića sinoć je premijerno prikazan u zgradi Ujedinjenih naroda u Njujorku.

Projekcija je održana u organizaciji stalne misije BiH pri UN-u i stalne misije SAD pri UN-u te u saradnji s Međunarodnim republikanskim institutom u BiH (IRI) i Udruženjem ''Magacin Kabare''. 

Uz brojne zvanice i goste te pripadnike diplomatskog kora, premijeri filma su prisustvovali producentica Zana Marjanović, direktor IRI-a u BiH Borislav Spasojević, reditelj filma Emir Kapetanović, kao i nekoliko protagonista – ambasadora pomirenja. 

Pred početak projekcije prisutnima su se obratili stalni predstavnik BiH pri UN-u, ambasador Ivica Dronjić i zamjenik stalnog predstavnika SAD pri UN-u, ambasador Džonatan Koen (Jonathan Cohen). 

Za srijedu, 28. novembra, najavljena je projekcija u Vašingtonu, dok će početkom decembra film biti prikazan i na čuvenom njujorškom "Columbia Univerzitetu".

Ovaj izuzetno snažan, emotivan i poučan dokumentarac priča je o generaciji koja je morala otputovati u prošlost svojih roditelja kako bi promijenila svoju budućnost. Snimljen je tokom trajanja istoimenog USAID-ovog projekta koji je angažirao mlade ljude iz deset bh. općina s ciljem pokretanja promjena vezanih za percepciju građana o podjelama, predrasudama, suživotu i sličnim nametnutim modelima ponašanja i življenja.

Film „Re:Generacija“ nominiran je i za najbolji dokumentarni film na Motion Film Festivalu u Berlinu, koji će se održati sredinom decembra.

Ova nominacija, uz prikazivanje filma u SAD, zasigurno predstavlja jedan od najvećih uspjeha bh. kinematografije.

- Ponosan sam da je ''Re:Generacija'' prvi bh. film prikazan u sjedištu UN-a u velikoj ECOSOC sali, u kojoj su prikazani neki od najznačajnijih svjetskih filmova. Čast mi je bila predstavljati Bosnu i Hercegovinu na mjestu gdje se donose najvažnije svjetske odluke i prikazati je kao zemlju koja, unatoč svim problemima, opstaje, oporavlja se i može biti primjer drugima kako se nositi s problemima u svijetu u kakvom živimo danas - kazao je Emir Kapetanović po završetku premijere.

Trailer filma se nalazi na sljedećem linku.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.