FILMSKE DIVE

Greta Garbo i Mimi Polak: Raskol između karijere i ljubavi prema ženi

U dobi od 20 godina ona je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru

CdM

8.12.2018

Greta Garbo je neizbrisiva ikona holivudskog zlatnog doba. U svojim najpoznatijim ulogama igrala je tragične i melanholične likove do savršenstva.  Njene slike snažnih heroina obezbijedile su joj tri nominacije za nagradu “Oskar”, a 1954. godine nagrađena je počasnim “Oskarom” zbog njenih značajnih dostignuća u kinematografiji.

Ali, koliko god je bila slavna i voljena, Gretu Garbo su često pogrešno shvatali. Čak i njenu poznatu izreku “Želim da budem sama” pogrešno su tumačili. Rečenicu koju je rekla u razgovoru za magazin “Life” 1955. godine kasnije je morala da objasni: “Zapravo sam rekla, želim da me ostavite na miru. U tome je razlika.”

Rođena je kao Greta Lovisa Gustafson 18. septembra 1905, a odrasla je u siromaštvu u sivom i tmurnom Štokolmu. Već kao dijete nju je privuklo šarenilo pozorišta zbog imaginarnog bijega od sive svakodnevice, a s 19 godina dobila je prvu ulogu u filmu.

U dobi od 20 godina ona je stigla u SAD da bi započela holivudsku karijeru. Podvrgnula se kompletnoj promjeni izgleda: izravnala je kosu i zube, promijenila je oblik obrva i smršala oko 12 kilograma. 

Njen glavni partner u tim formativnim godinama bio je Džon Gilbert, a njihova hemija na ekranu je proizvela priče koje su pomogle i njoj i njemu da svoju slavu uzdignu u nebeske visine.

U jednom trenutku Džon Gilbert (John) je naglo postao najtraženiji glumac u Holivudu. Filmovi u kojima bi on igrao redovno su zarađivali u ono vrijeme vrtoglavi novac – 700.000 dolara, što bi danas odgovaralo iznosu od oko 10.000.000 dolara. On je bio izuzetno cijenjen jer je zapravo učio Gretu Garbo da glumi i da se ponaša pred kamerama, što je ubrzo postao dio njenog zvjezdanog imidža.

Legenda kaže da je Greta za Džona Gilberta bila fatalna. Bila je to ljubav na prvi pogled i u roku od tri nedjelje on ju je nekoliko puta zaprosio.

Gilbert je navodno čak odredio i datum, a onda se slomio kad se na dan vjenčanja ona nije pojavila.

Čini se da se ova epizoda podudarala s padom Gilbertove slave, pa je on uskoro postao prošlost, zajedno s nijemim filmom. No isto tako je moguće da se s pojavom zvučnog filma više nije uklapao u standarde nove tehnologije.

Gilbert je nesumnjivo bio njena velika ljubav, ali kao što se kasnije saznalo iz drugih njenih korespondencija, koje su postale javne u godinama nakon njene smrti, on nije bio jedini. 

Od 1924. Greta je neprekidno narednih 60 godina održavala kontakt sa svojom koleginicom iz dramske škole, švedskom glumicom Mimi Polak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.