GALA VEČER U kategoriji najboljeg filma - drame pobijedio "Bohemian Rhapsody"

Dodjela Zlatnih globusa puna iznenađenja, favorit pokupio samo jednu nagradu

Zlatni globus je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uracima jednom godišnje tokom formalne večere

Avaz.ba
07.01.2019 09:19

Foto: AFP

Na gala večeri u Los Anđelesu u nedjelju navečer dodijeljeni su Zlatni globusi, druge najznačajnije mainstream filmske nagrade, odmah poslije Oskara.

U kategoriji najboljeg filma - drame pobijedio je "Bohemian Rhapsody", a glavni protagonista tog filma Rami Malek dobio je nagradu za najboljeg glumca za izvedbu Fredija Merkjurija (Freddy Mercury). 

U kategoriji glumica slavila je Glen Klous (Glenn Close) za "The Wife", iako se očekivalo da će to priznanje pripasti Lejdi Gagi (Lady). 

U kategoriji najboljeg filma komedije ili mjuzikla pobijedio je "Green Book", Kristijan Bejl (Christian Bale) je najbolji glumac, a Olivija Kolman (Olivia Colman, "The Favourite") glumica.

Nagradu za najboljeg reditelja dobio je Meksikanac Alfonso Kuaron (Cuaron) za film "Roma", koji je proglašen i za najbolji strani film. Najbolju sporednu ulogu ostvarili su Maheršala Ali (Mahershala) u "Green Booku" i Redžina King (Regina) za "If Beale Street Could Talk".

Iako je bio jedan od favorita, film "Zvijezda je rođena" s Lejdi Gagom u glavnoj ulozi dobio je samo jedan Zlatni globus, i to onaj za najbolju originalnu pjesmu "Shallow".

Kod televizijskih nagrada najbolja drama je serija "The Americans", a komedija "The Kominsky Method". Ričard Maden (Richard Madden, "Bodyguard") i Sandra O (Oh, "Killing Eve") dobili su nagrade za najbolje glumce kod dramskih ostvarenja, a Majkl Daglas (Michael Douglas, "The Kominsky Method") i Rejčel Brosnahan (Rachel, "The Marvelous Mrs. Maisel") kod komedija ili mjuzikla.

"Golden Globe" za životno djelo, koja nosi ime Cecil B. DeMille, dobio je Džef Bridžes (Jeff Bridges), slavni "The Dude" u filmu ''The Big Lebowski'' iz 1998. godine.

Zlatni globus je američka filmska nagrada koja se dodjeljuje filmskim, a od 1970. i televizijskim uracima jednom godišnje tokom formalne večere. Zlatni globus je vrlo često i glavni indikator za favorite za Oskar.

NA VRH