FILM

Vremeplov: Ovo malo duše

Film je snimljen 1986. godine u režiji Ademira Kenovića

Spoj komedije i drame o odrastanju

Piše: L.S.R

21.1.2019

“Ovo malo duše” je sjajni bosanskohercegovački film snimljen 1986. godine u režiji Ademira Kenovića po scenariju Ranka Božića. Muziku je komponirao Esad Arnautalić. 

Film prati tešku životnu sudbinu Ibrahima, koji ostaje udovac sa troje maloljetne djece...

Nihad i Senada

Među glavnim likovima je Nihad, dječak koji gaji simpatije prema Senadi. Nihad ima brata i sestru. Majka mu je umla… Pred kraj filma, Nihad se morao oženiti, ali ne sa Senadom nego s drugom djevojkom, koju mu je otac izabrao.

Priča je to o sazrijevanju dječaka u jednom zabačenom selu u Bosni neposredno nakon 1945. godine. Obični događaji, kako smiješni, tako i tužni, smjenjuju se sa slikama prepunim nostalgije za nečim toliko bliskim, a toliko nedostižnim.

Spoj je to komedije i drame o odrastanju, priča prati mještane u bosanskom selu dok se pripremaju za tradicionalno vjenčanje. Ibrahim je ostao udovac sa troje maloljetne djece i jedina mu je želja da što prije oženi svog sina. Četrnaestogodišnji Nihad primoran je da se oženi kako bi ispunio želju majci na samrti.

 Teški hajvan

U filmu glume Branko Đurić Đuro, Boro Stjepanović, Zaim Muzaferija, Saša Petrović, Snježana Sinovčić, Ramiz Sekić, Sabrina Sadiković, Branka Bajić, Mladen Nelević, Božidar Bunjevac, Stjepan Marković te Milenko Iliktarević.

Film se, također, pamti po rečenici koju u jednoj sceni izgovara mladi Nihad: “Čovjek ti je, Senada, teški hajvan. I ono malo duše što ima, šejtan mu je dao da mu bude teže.”


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.