PRIZNANJA Na 25. rođendan SFF-a

"Počasno Srce Sarajeva" velikom filmskom reditelju Pavelu Pavlikovskom

Avaz.ba
11.02.2019 12:10

Sarajevo Film Festival će za svoj 25. rođendan ugostiti reditelja Pavela Pavlikovskog (Pawel Pawlikowski), kojem će odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom. 

Velikom filmskom autoru će biti uručeno "Počasno Srce Sarajeva", a program "Posvećeno" će prikazati bogatu retrospektivu njegovih radova - od dokumentaraca koje je radio za BBC do najnovijih uspješnica "Ida" i "Hladni rat". Pavlikovski je već bio gost Sarajevo Film Festivala 2014. godine, kada je predstavio film "Ida", te prošle godine kada je "Hladni rat" otvorio Festival.

Rođen 1957. godine u Varšavi, Pavlikowski je kao 14-godišnjak iz Poljske prvo otišao u Veliku Britaniju, zatim u Njemačku i Italiju, prije nego što se 1977. skrasio u Velikoj Britaniji. Studirao je književnost u Londonu i Oksfordu. Kasnih 1980-ih počeo je raditi dokumentarne filmove za BBC. Njegovi dokumentarci, među kojima su "Od Moskve do Pietushkog",  putovanje sa Benediktom Jerofejevim (1990.), Dostojevski na putu (1991.), Srpska epika (1992.), Na odmoru sa Zhirinovskim (1995.) osvojili su brojne međunarodne nagrade, uključujući "Emi" i "Pri Italia". Godine 1998. okrenuo se fikciji niskobudžetnim TV filmom "Kradljivci auta", nakon kojeg su uslijedili igrani filmovi "Posljednje utočište" (2000.) i "Moje ljeto ljubavi" (2004.), za koje je potpisao scenarij i režiju. 

Oba filma osvojila su nagrade Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti (BAFTA) i mnoge druga priznanja na festivalima širom svijeta.

Nakon filma "Žena iz petog okruga" (2011.) uslijedio je izvanredan uspjeh s filmom "Ida", koji je, osim Oskara za film izvan engleskog govornog područja, osvojio i pet Evropskih filmskih nagrada, nagrade Bafta, Goya i brojna druga priznanja. U Poljsku se vratio 2013. dok je završavao film "Ida". Živi u Varšavi i predaje filmsku režiju i scenarij na školi filmske režije Vajda School.

U svom najnovijem filmu "Hladni rat" Pavlikovski je kroz historijsku ljubavnu priču (nadahnutu stvarnim životom njegovih roditelja), kreirao bezvremenu stvarnost. Film je osvojio brojna priznanja, počev od nagrade za najbolju režiju na Festivalu u Kanu 2018., a trijumfirao je i na 31. dodjeli Evropskih filmskih nagrada osvojivši nagrade za najbolji film, režiju, scenarij i glumicu. "Hladni rat" je upravo nominiran za Oskara 2019. godine u tri kategorije: za film izvan engleskog govornog područja, režiju i fotografiju (Lukasz Zal). 

Pavlikovski je autor čiji rad odražava njegovo životno iskustvo, te etički i umjetnički stav. Kroz njegove filmove progovaraju snažan talent, svijest o historijskim promjenama i osjećaj za odnos između intimnog i društvenog. 

Prema njegovim riječima, u filmskom stvaranju ga vodi potreba da pronađe nova značenja u već poznatom i viđenom: “Za mene, to je bit filma: fotografiranje stvarnosti i istovremeno prevazilaženje onog očitog. Ne prepustiti se realnosti onako kako se očekuje već upravo suprotno: ići protiv struje, otkrivajući nepoznato u svakodnevnom” (časopis Vertigo, novembar 2007.).

"Počasno Srce Sarajeva" Pavlikovskom će biti uručeno 16. avgusta na svečanoj ceremoniji otvorenja 25. Sarajevo Film Festivala.

NA VRH