FESTIVAL Prikazano preko 400 projekcija

Izraelski film "Synonymes" pobjednik Berlinalea

Veliku nagradu žirija dobio je francuski "Grace a dieu", redatelja Fransisa Ozona

Fena
16.02.2019 22:11

FOTO: AFP

Pobjednik 69. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu i dobitnik zlatnog medvjeda za najbolji film je izraelsko-njemačko-francuska koprodukcija "Synonymes", obavljeno je u subotu u Berlinu.

"Synonymes" se bavi identitetom jednog Izraelca koji je emigrirao u Francusku i tematizira pitanje identiteta migranta.

Veliku nagradu žirija dobio je francuski film "Grace a dieu" redatelja Fransisa Ozona (Francois) koji se bavi problematikom zlostavljanja maloljetnika u Katoličkoj crkvi.

Srebrni medvjed za nove naglaske u filmskom izražaju dobio je njemački film "Systemsprenger" njemačke redateljice Nore Fingšeid (Fingscheidt), a srebrnog medvjeda za najbolju režiju dobila je također njemačka redateljica Angela Šanelec (Schanelec) za film "Bio sam kod kuće, ali" koji je nastao u njemačko-srbijanskoj koprodukciji.

Srebrnog medvjeda za najbolju žensku ulogu dobila je kineska glumica Jong Mei (Yong) za ulogu u filmu "Doviđenja, moj sine" a srebrnog medvjeda za najbolju mušku ulogu je dobio Vang Jingčun (Wang Jingchun) koji je igrao u istom filmu.

Za najbolji scenarij Srebrnog medvjeda dobili su Mauricio Brauci (Maurizio Braucci), Klaudio Điovanesi (Claudio Giovannesi) i književnik Roberto Saviano za italijansku produkciju "La paranza dei bambini".

Filmovi koji su nastali u hrvatskoj koprodukciji, makedonske redateljice Teone Strugar Mitveske "Bog postoji, njegovo ime je Petrunija" i "Šavovi" srbijanskog redatelja Miroslava Terzića dobitnici su nagrada neovisnih žirija.

"Bog postoji, njegovo ime je Petrunija" je dobitnik nagrade ekumenskog žirija i Gilde, udruge njemačkih kinematografa, dok je "Šavovi" nagrađen kao najbolji evropski film u programu "Panorama", a nagradu je dodijelila udruga kinematografa "Europa Cinemas".

69. Berlinale završava u nedjelju, danom koji je rezerviran za široku publiku.

Od 7. februara do kraja festivala je prikazano preko 400 filmova što Berlinale čini najvećim filmskim festivalom na svijetu.

Ovo je i posljednji festival pod vodstvom Dietera Koslicka (Kosslicka) koji se nakon 18 godina na završnoj svečanosti oprostio od publike. Berlinale od sljedeće godine vodi dvojac Karlo Katrian (Carlo Chatrian), koji je dosad vodio filmski festival u Locarnu i njemačka filmska menadžerica Mariet Risenbek (Mariette Rissenbeek).

Komentari

NA VRH