LIČNOST SEDMICE

Čovjek iz sjene koji ruši rekorde

Od skromnog festivala nastalog u ratom razorenom, ali ne i pokorenom Sarajevu, napravio je svjetsku priču

Purivatra: Direktor Sarajevo Film Festivala. Arhiva

Piše: L. SARAJLIĆ-RAMOVIĆ

18.8.2019

I magija je počela. Po 25. put Sarajevo Film Festival glavni grad Bosne i Hercegovine pretvara u centar Evrope. I to ne samo kulturni, nego i turistički, centar ludog noćnog provoda i centar u svakom drugom smislu.

 Četvrt stoljeća

Čovjek koji više iz sjene nego iz prvog plana rukovodi ovim iznimno uspješnim projektom već četvrt stoljeća je Mirsad Miro Purivatra. Direktor SFF-a je od skromnog festivala nastalog u ratom razorenom, ali ne i pokorenom Sarajevu, napravio svjetsku priču. Kako je bilo uspinjati se i padati, i tako bezbroj puta svih ovih godina zna Purivatra i njegov agilni tim.

Ove godine SFF prikazuje rekordan broj filmova, a bosanskim ćilimom šetat će oskarovci i drugi velikani sedme umjetnosti, kao i druge značajne ličnosti iz drugih sfera života. Velika je to stvar za Sarajevo, ali i cijelu državu. Svi pucamo od ponosa tih osam dana u godini, a za takvo nešto, ruku na srce, baš i nemamo često priliku.

 Vrhunski profesionalac

I u vrijeme trajanja SFF-a Purivatra je čovjek koji svjetla reflektora rado prepušta drugima. Čovjek s vječitim osmijehom na usnama je, ustvari, vrhunski profesionalac u svom poslu. Svjestan je da djela govore mnogo jasnije i glasnije od izgovorenih riječi, a on je jedan od najzaslužnijih za hiljade i hiljade filmskih projekcija, ali i za crveni tepih kojim se ne mogu pohvaliti baš mnogi festivali.

S crvenog tepiha Sarajevo su pozdravljali Robert de Niro, Žerar Depardje (Gerard Depardieu), Bred Pit (Brad Pitt), Anđelina Đoli (Angelina Jolie), Morgan Frimen (Freeman), Džon Malkovič (John Malkovich), Majkl Mur (Michael Moore), Žilijet Binoš (Juliette Binoche), Benisio del Toro (Benicio Del Toro)...

A počeo je zbog ljubavi prema umjetnosti. I sve što se radi iz ljubavi jednostavno je osuđeno na uspjeh uprkos brojnim problemima i poteškoćama s kojima se Purivatra i njegov tim nose pri organizaciji svakog izdanja SFF-a.

Ipak Purivatra s „malim“ Sarajevom ozbiljno parira velikim svjetskim gradovima. Jedno je sigurno – dok je Purivatre „gorjet će“ i Sarajevo. Svom gradu je dao sve, a iza njega će ostati Festival. Svjetski, a naš, što bi rekli.

 Početak na Obali

Mirsad Purivatra je rođen u Sarajevu 1958. godine. Tokom osamdesetih godina radio je na Otvorenoj sceni Obala kao producent pozorišnih predstava, od kojih su najuspješnije bile "Tetovirano pozorište" i "Mjesečeva predstava". Tokom rata u BiH Obala je organizirala brojne izložbe bosanskohercegovačkih autora koje su prikazivane širom svijeta, a Otvorena scena Obala je u to vrijeme bila domaćin mnogih internacionalnih autora.

Godine 1995. Obala je ustanovila Sarajevo Film Festival koji je prerastao u jedan od najutjecajnijih filmskih festivala u Evropi. Mirsad Purivatra je bio i direktor Soros Fonda „Otvoreno društvo BiH“ (1994.–1996.); direktor BHRTV-a (1998.-2000.); generalni direktor bh. marketinške agencije „MacCann Erickson“ (2000.-2004.).

 Bio je i član žirija na mnogim festivalima kao što su Tribeca Film Festival, Berlinale Panorama, Taormina Film Festival...

Dobitnik je Ordena viteza iz reda umjetnosti i književnosti (Chevalier de l'ordre des arts et des lettres) Republike Francuske u maju 2008. godine. Producent kratkih filmova snimanih u okviru projekta „Sarajevo grad filma“ od 2009. do 2013. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.