ISPOVIJEST

Mama me tukla, tjerala me da pijem energetske napitke, šminkala me od druge godine, vodila u solarij

Dječija zvijezda koja je sa šest otišla "u penziju". Agencije

Avaz.ba

7.10.2019

Kad je osvojila 300. takmičenje ljepote odlučila je da ide u penziju. Idin Vud (Eden Wood) tad je imala šest godina.

Rođena u Arkansasu, već s dvije godine počela je s takmičenjima.  Njena majka Miki Vud (Mickie Wood) insistirala je da ide na što više njih, ali je tvrdila kako sluša želje svoje kćeri i želi samo najbolje za nju.

-Ona je normalno dijete i ne želim da to izgubi. Ne bih ovo radila da ne mogu to izvesti. Ne želim tragediju i ne želim dječju zvijezdu - govorila je majka.

Istovremeno, cijeli je svijet gledao kako svoju kćer redovno vodi u solarij, šminka je teškim proizvodima, stavlja joj umjetne trepavice i oblači u haljine s dekolteom. Idin nije išla u školu kako bi mogla stići na sve svoje obaveze.

Malena Idin zbog obaveza na takmičenjima nije išla u školu. Agencije

Sve je krenulo s takmičenjima ljepote, a prava slava je počela kad su se Idin i Miki pridružile reality showu "Toddlers and Tiaras". Nakaradna emisija pokazivala je živote djevojčica i njihovih roditelja, najčešće majki, koje se natječu na raznim takmičenjima. Protiv showa je bilo puno prigovora, čak i protesta, no gledanost je bila visoka i ništa se nije promijenilo.

Majka je ponavljala je kako su oni jedna normalna američka porodica. Idin je zatim počela dobijati ponude za druge realityje, predstave na Broadwayu, turneje po američkim gradovima, snimila je i nekoliko pjesama... A dok se svijet zgražao, njezina majka ponavljala nema govora o zlostavljanju ili iskorištavanju djeteta. 

Prije sam se ljutila zbog takvih komentara, ali čemu to? Jednostavno me nije briga. Nastavit ću to raditi bez obzira na to odobravaju li to drugi ili ne. Nismo pokušavali napraviti zvijezdu od nje, ali kad je već krenulo, samo smo nastavili. Zašto ne? To je američki način. Ako znaš da netko voli Idin, zašto ne bi napisali knjigu? Snimili pjesmu? Napravili lutku prema njoj? Ali najviše od svega želim da postane dobra osoba. Slava i novac mogu biti težak put, ne želim da joj se to dogodi - kazala je majka. 

Idin je sa šest godina već davala velike intervjue, imala je i svoj reality show, a objasnila je i svoju odluku da više ne ide na takmičenja.

Mrzila sam lak za kosu

- Voljela sam pokazati ljudima svoje talente. Volim biti na pozornici i nastupati i bilo je to lijepo iskustvo. Najviše od svega mrzila sam lak za kosu jer je užasno smrdio. Navikla sam se već na njega, ali ako ga mogu izbjeći, hoću. Prestala sam ići na takmičenja jer mi je dosadilo. Sve je izgledalo isto svaki put. Htjela sam napraviti nešto drugačije. Možda ću im se ponovno vratiti kad budem starija - rekla je. Tad je imala 10 godina i htjela se baviti muzikom. 

No, to se nije dogodilo. Onda se povuka sa scene, a trenutno se bavi modelingom. Ima 14 godina.

Prije nekoliko godina objavljena je knjiga koja otkriva kako nije sve baš bilo tako lijepo kako je njena majka  opisivala u intervjuima.  Knjigu je napisala Heder Rajan (Heather Ryan), koja je jedno vrijeme radila kao Idinina menadžerica, a svoja iskustva opisala je u knjizi, gdje je optužila Miki  da je "lažljivica, da obmanjuje javnost te da je zla do srži".

Vud danas radi kao model. Agencije

Zbog šećera su joj počeli propadati zubi

Piše i kako je tjerala Idin  da samo šest godina pije espresso i energetske napitke kako bi bila što duže budna te kako bi bila boljeg raspoloženja. Zbog tog šećera počeli su joj propadati zubi, no majka je nije htjela voditi zubaru.

Koreografije je vježbala osam sati na dan, a kad bi pogriješila, Miki bi vikala na nju i nazivala ju "luzericom". Navodno ju je i tukla, s opravdanjem da je tako želi "naviknuti na stresne situacije".

Miki i Idin sve su demantirale, no činjenica je da nisu više toliko bliske, a Idin je otvoreno pričala o tome kako je jedno vrijeme patila od jakih glavobolja i problema s probavom. Uzrok je vjerojatno bila slaba prehrana te fizička i psihička iscrpljenost.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.