SEDMA UMJETNOST

Pedeset godina filma "Bitka na Neretvi": Pablo Pikaso nije tražio novac za plakat

Premijera filma je bila 29. novembra 1969. godine u Sarajevu, a tom događaju su prisustvovali Omar Šarif, Sofija Loren…

Scena iz filma "Bitka na Neretvi". Arhiva

Avaz.ba

20.11.2019

Scene iz filma - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Povodom 50 godina od premijere filma „Bitka na Neretvi“ reditelja Veljka Bulajića u Filmskoj galeriji Kulturnog centra Beograda večeras se otvara izložba „Put do slobode mora biti čist“.

Izložba je posvećena ovom kinematografskom ostvarenju koje i dan-danas važi za najuspješniji produkcioni projekt na ovim prostorima, piše "Danas".

U filmu su igrale i svjetski poznate glumačke zvijezde poput Orsona Velsa (Welles), Jula Brinera (Yul Brynner), Sergeja Bondarčuka, Entonija Dosona (Anthony Dawson), kao i najveći jugoslavenski glumci tog vremena Milena Dravić, Boris Dvornik, Ljubiša Samardžić, Velimir Bata Živojinović.

Film je bio nominiran za Oskara, prikazivan je svugdje u svijetu, plakat za englesku verziju filma je radio Pablo Pikaso (Picasso) i za to, kako se priča, nije tražio honorar, a za potrebe ovog kinematografskog državnog projekta su čak dva prava mosta dignuta uzrak. Konačna cifra budžeta za ovaj film i dalje nije poznata, kaže Maja Medić, koja je priredila izložbu. 

– Osim što je „Bitka na Neretvi“ bila najskuplji film u svoje vrijeme, moguće da je to i dan-danas najskuplji film na Balkanu. Snimanje je trajalo godinu i po, JNA je ustupila 10.000 vojnika i svoja vojna vozila. Njegov pravi budžet se ni ne zna. Taj iznos se kreće između sedam i 12 miliona tadašnjih dolara, ali tu je bila i vojska, plus 58 državnih preduzeća koja su također finansijski pomogla film – podsjeća Medić. 

Maja Medić skreće pažnju i na kuriozitet da je Pablo Pikaso radio plakat za englesku verziju filma. 

– Priča se da nije tražio nikakav honorar, nego samo sanduk najboljeg domaćeg vina. Premijera filma je bila 29. novembra 1969. godine u Sarajevu, a tom događaju su prisustvovali Omar Šarif, Sofija Loren… Film je bio nominiran za Oskara kao jedan od pet najboljih – govori Medić za "Danas". 

Budžet za ovaj film je lično odobrio Josip Broz Tito. Film „Bitka na Neretvi“ je peti najskuplji film svih vremena van engleskog govornog područja. Zasnovan je na istinitim događajima iz Drugog svjetskog rata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.