ZA FILMOFILE

10 najboljih filmova u prvoj polovini 2020.

Filmski kritičari BBC-a izabrali su 10 najboljih filmova u prvoj polovini 2020. godine

The Personal History of David Copperfield. Roadshow Films

Avaz.ba

7.7.2020

Filmski kritičari BBC-a Nikolas Barber (Nicholas Barber) i Kerin Džejms (Caryn James) izabrali su 10 najboljih filmova u prvoj polovini 2020. godine među kojima su: "Da 5 Bloods", "The Personal History of David Copperfield" i "Never Rarely Sometimes Always".

Da 5 Bloods

U filmu "Da 5 Bloods" četiri afroamerička veterana se bore protiv ljudi i prirode kada se vrate u Vijetnam tražeći ostatke svog poginulog vođe i zlatno bogatstvo koje im je pomogao da sakriju. Film je režirao Spajk Li (Spike Lee). U filmu glume Čadvik Bozmen (Chadwick Boseman), Žan Reno (Jean Reno), Pol Volter Hauser (Paul Walter Hauser).

The Personal History of David Copperfield

"The Personal History of David Copperfield" je moderan prikaz Dikensovog (Charles Dickens) naslovnog lika dok se kreće haotičnim svijetom kako bi pronašao svoje mjesto u njemu.

Izvorni Dejvid Koperfild (David Copperfield) prvi put je objavljen 1850. godine i opisuje put titularnog protagonsite kojem je uzor Dickens, koji je od siromašnog djetinjstva postao uspješan autor, zahvaljujući ustrajnosti i uprkos nedostatku dicipline. Film je režirao Armando Januči (Armando Iannucci).

A u filmu glume: Dev Patel (Dev Patel), Tilda Svinton (Tilda Swinton), Hju Lori (Hugh Laurie), Peter Kapaldi (Peter Capaldi), Ben Višou (Ben Whishaw), Pol Vajthaus (Paul Whitehouse), Gvendolin Kristi (Gwendoline Christie).

Never Rarely Sometimes Always

"Never Rarely Sometimes Always" je drama koja prati život 17-godišnje djevojke koja odlučuje prekinuti neplaniranu trudnoću. U malom gradu u Pensilvaniji abortus je zabranjen. Ona ipak odluči otići u Njujork na abortus jer joj tamo ne treba dozvola roditelja.

The Hunt

U hororu "The Hunt" reditelja Krejga Zobela (Craig Zobel) 12 stranaca probudi se na čistini. Ne znaju ni gdje su, ni kako su stigli tamo. Ne znaju da su izabrani za vrlo specifičnu svrhu: lov. U filmu glume: Beti Gilpin (Betty Gilpin), Hilari Svonk (Hilary Swank), Ike Barinholc (Ike Barinholtz).

Bacurau

"Bacurau" je film reditelja Žulijana Dornelesa (Julian Dornelles) i Klebera Mendoka Filhoa (Kleber Mendonça Filho). U ovom filmu izmiješani su vestern, triler i naučna fantastika. Bacurau je ime izmišljenog sela na čijem se čelu nalazi korumpirani gradonačelnik Tony Jr. Uskoro seoski učitelj doznaje da je selo izbrisano sa svih geografskih mapa, da mobilni telefoni u selu ne rade te da se nalaze u okruženju neobičnih turista. Radi se o bogatim američkim investitorima i turistima koji organiziraju lov na stanovnike Bacuraua.

Filmski kritičari preporučili su još i filmove "The Assistant", "Emma", "The Vast of Night", "The Painter and the Thief" i "True History of The Kelly Gang".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.