PROMO

Festivalsko iskustvo u doba Covida

Glamur nije rezerviran (samo) za crveni tepih

Red carpet. Privatna arhiva

Avaz.ba

15.8.2020

Reklo bi se da je 2020. godina ona godina kada ćemo naučiti cijeniti sve što smo ranije uzimali zdravo za gotovo, ali i kada ćemo naučiti da stare navike prilagodimo novim okolnostima. Sarajevo je svakog avgusta postajalo festivalski grad, a gužva, ljudi, blicevi i razmjena utisaka poslije otvaranja festivala bili su pečat svakog avgusta u Sarajevu. Ipak, ove godine ono što je tradicionalno bila jedna velika fešta, u trajanju od sedam dana, postalo je prvi online festival kojem prisustvujemo.

Tradicija se nije prekinula, festival se održava, ali presedan se jeste dogodio. Jer, cijeli svijet je u jednom velikom presedanu već više od pola godine. Iako nema više crvenog tepiha, druženja s prijateljima i kasnonoćnih izlazaka, ne znači da gledanje filmova u zatvorenom, kod kuće, ne možete napraviti bar donekle glamuroznim. Evo kako:

1. Pidžama – odijelo

Trend svilenih pidžama odijela koje se nose van kuće vlada već nekoliko godina, a s obzirom da stalno viđamo žene koje kombiniraju tenisice ili štikle s njim, nije ni čudo da su tako popularni. Kako ne biste baš svaku filmsku večer proveli u trenerci, a da bi izbjegli moguću neudobnost sjedenja na vlastitom kauču u korzet-haljini, nabavite jedno ovako odijelo. Em je pidžama, em je odijelo. I da, u ovu kategoriju spadaju i satenske slip haljine! Ako su čuvene Sara Jessica Parker i Jessica Alba, rekle YES, to je trend koji se ne smije preskočiti, a mi predlažemo da ovaj glam look dodatno upotpunite natikačama sa pomponima!


Sarah Jessica Parker. Instagram

2. Shine is my favorite color

Marc Jacobs je jednom prilikom na pitanje koja mu je omiljena boja rekao, sada već kultnu rečenicu "Shine is my favorite colour". A ono što Marc kaže, to ubrzo postane zapovijest za stiliste širom svijeta. Ako ste vi pak sam svoj stilista, jedan od najboljih trikova kako da obična kombinacija bude dostojna najvećih zvijezda, je: ubacite nešto sjano. Da li ogrlicu, velike hoop naušnice ili novi IQOS, koji osim što je sam po sebi aksesoar dostojan jedne Bond djevojke - ima i svoj aksesoar. Koji god IQOS aksesoar da izaberete nećete pogriješti, jer je su svi aksesoari za ovaj uređaj trenutno na akciji. Ako još znate da je ovaj uređaj nedavno od strane Američke agencije za hranu i lijekove svrstan u kategoriju proizvoda modificianog rizika, jer kako FDA navodi: “značajno smanjuje proizvodnju štetnih i potencijalno štetnih hemikalija”, možete biti sigurni da je ovaj avgust pravi trenutak da svoj život oslobodite od duhanskog dima.


IQOS. Privatna arhiva

3. Kućni projektor

Možda je ovo prvi SFF koji ne pratite pod vedrim nebom u Metalcu, ali je možda i prvi koji gledate u svom ličnom kinu. Projektor jeste ozbiljna investicija, ali ako se podijelite sa prijateljima, dobit ćete zapravo vaš zajedničko pokretno kino, a gledanje filma kod kuće na zidu, platnu, pa čak i staklu je iskustvo koje se može mjeriti sa (ako ne i nadmašiti) onim iz kino sale. Novi projektori nisu velike, glomazne sprave, sada se možete nakačiti na njega i sa svog pametnog telefona ili laptopa. To i jeste ono što je čar uživanja, jednostavnost i praktičnost!


home projector. Instagram

4. Koktel afterparty

Kažu da je poznavanje pravljenja bar dva koktela nekada jedini hobi koji vam treba. Ali pretrpavanje kućnog bara, i budimo iskreni, i budžeta, kako biste naučili baš sve koktele i nije baš sjajna ideja. Počnite s jednim receptom, napravite ga nekoliko puta, a zatim počnite učiti još jedan, koji koristi slične sastojke. Na primjer, usavršite caiprihna, a zatim uz par drugih sastojaka, naučite praviti mojito. Najbolja stvar: kada pravite koktel kod kuće, za svoju dušu, ne morate se striktno držati recepta. Slobodno dodajte malo više vašeg omiljenog pica, ko vam šta može! Možda ovo bude najbolji afterparty Sarajevo film festivala koji pamtite.


Drink. Instagram

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.