ČISTI TALENAT

Možete li ga prepoznati? On je jedan od najboljih glumaca današnjice, a proslavio se još kao dječak

Sa 12 godina glumio u "Carstvu sunca"

Kristijan Bejl u "Carstvu sunca". IMDB

Piše: A. V. / Avaz.ba

18.8.2020

Da je pred njim velika karijera, Kristijan Bejl (Christian Bale) pokazao je još u "Carstvu sunca", filmskoj adaptaciji historijske drame Džejmsa Greama Balarda (James Graham Ballard) iz 1987. godine. 

Bejlu je to bila jedna od prvih uloga, a u pomenutom filmu glumi 11-godišnjeg dječaka Džima (Jim), koji od života u bogatoj britanskoj porodici u Šangaju postaje zarobljenik u japanskom logoru tokom Drugog svjetskog rata.

Film je režirao čuveni Stiven Spilberg (Steven Spielberg), koji je odabrao Bejla za glavnu ulogu među 4.000 djece koje je bilo na kastingu.

- Iznimno se ponosim mladim glumcima koji su počeli snimati filmove sa mnom i onda sami napravili karijeru. Sa svim što je radio, Bejl me nikada nije uspio razočarati. On je neustrašiv i isto tako je bio neustrašiv sa 12 godina. Impresioniran sam sve više i više sa svakom njegovom ulogom – rekao je prije nekoliko godina Spilberg.

Bejlov vrtoglavi uspon krenuo je ulogama u Američkom psihu (2001) i Mašinistu (2004), gdje je pokazao nevjerovatne i do tog trenutka neviđene transformacije.

To mu je donijelo ulogu u trilogiji Kristofera (Christopher) Nolana "Vitez tame" o strip junaku Betmenu, što je bila kruna i najveći uspjeh njegove glumačke karijere.

Bilo je pitanje vremena kada će Bejl biti nagrađen za svoje izvedbe, a zasluženi Oskar stigao je 2011. godine za ulogu Dikija (Dicky) Eklunda u sportskoj drami "Borac", istina samo za najboljeg sporednog glumca.

Bejl je još uvijek bez Oskara za glavnu ulogu, što zvuči nezamislivo, kada se uzmu u obzir sve njegove impresivne uloge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.