POKRENULI PETICIJU

Netfliksov film o curicama koje tverkaju zgrozio gledaoce

Avaz.ba

Film "Cuties"

Foto: Netfliks


Nakon što je objavljen trailer za francuski film "Cuties", Netfliks se našao na udaru kritika zbog seksualiziranog prikaza djevojčica, koje plešu u oskudnim kompletićima i tverkaju pred kamerom.

Film priča priču 11-godišnje senegalske muslimanske djevojčice Amy, koja se priključuje plesnoj školi i učestvuje na takmičenju u tverkanju, zbog čega je njena majka bijesna jer se taj ples protivi njenim vjerskim uvjerenjima.

Film je označen kao neprimjeren za mlađe od 18 godina, ali uprkos tome kritike o pretjeranom seksualiziranju djevojčica te previše provokativnom traileru i posteru samo se nižu.

U sinopsisu filma piše: 11-godišnja Amy živi sa svojom mamom Mariam i mlađim bratom te čekaju da se otac iz Senegala pridruži porodici. Amy je fascinirana plesnom grupom svoje neposlušne komšinice Angelice, grupom koja je u oštrom kontrastu s Mariaminim tradicionalnim vrijednostima. Iznenađena time što je djevojčice iz grupe odbacuju i željna bijega od disfunkcionalne porodice, Amy kroz svijest o svojoj rastućoj ženstvenosti potiče grupu da prihvate sve senzualniju plesnu rutinu i budi nadu djevojčica da će tverkom pobijediti na lokalnom plesnom takmičenju.

Iako je film usmjeren na komentarisanje opasnosti koje leže iza seksualizacije mladih, dio gledaoca je zgrožen načinom na koji je plasiran u javnost.

- Problem s ovom kampanjom je to što su djevojčice odvratno seksualizirane. Neko treba dobiti otkaz - jedan je od komentara.

Ljudi su na društvenim mrežama organizirali peticiju jer smatraju da se radi o pedofilskom sadržaju.

Zanimljivo je da se na IMDb-u tverk uopšte ne spominje, tek da se Amy želi baviti plesom, a njena ženstvenost raste. I na Vikipediji se ističe da je film komentar društva te da ističe zabrinutost zbog utjecaja društvenih mreža na djevojčice pred pubertetom.

Nakon što su na njihovu adresu došle brojne kritike, Netfliks je uputio izvinjenje, a za "Deadline" su istakli da su uklonili "neprimjerene umjetničke radove" koje su koristili za promociju filma. Osim toga, ažurirali su opis filma na svojoj stranici.

- Duboko nam je žao zbog neprikladnih umjetničkih djela koja smo koristili za Cuties. To nije bilo u redu, kao ni naš prikaz filma koji je premijerno prikazan na festivalu u Sundanceu. Ažurirali smo slike i opis - rekla je glasnogovornica Netfliksa. 

Više o:

Cuties Netflix
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na