PREDSTAVILA DOKUMENTARAC

Glumica otkrila: Silovao me moćnik iz srpske filmske industrije

Kaže kako ovim filmom želi ukazati da je ovo jedan društveni problem i da je poruka filma da slušamo žrtve seksualnog nasilja i zlostavljanja

Štajnfeld: Film na ovogodišnjem SFF-u. facebook

Avaz.ba

23.8.2020

Glumicu Danijelu Štajnfeld najviše je obilježila uloga Mariole koju je prije 15 godina igrala u film "Ivkova slava", a sada je ova 36-godišnja glumica u dokumentarnom filmu "Hold me right", koji je predstavila na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala donijela priče osoba koje su prošle seksualno zlostavljanje i uznemiravanja, a među tim pričama je i njena.

- Moja ideja je bila da napravim film o posljedicama silovanja i seksualnog zlostavljanja iz perspektive žrtve i iz perspektive ljudi koji su napravili te zločine. Kada sam pogledala sirovi materijal u tom trenutku sam se ohrabrila i u posljednjem trenutku odlučila da i ja podijelim svoju priču - otkrila je Danijela za TVSA.



Glumila u filmu "Ivkova slava". Screenshot

Kaže kako ovim filmom želi ukazati da je ovo jedan društveni problem i da je poruka filma da slušamo žrtve seksualnog nasilja i zlostavljanja i da im pomognu da shvate da neće biti osuđivani ako zločin prijave. Nikada prije nije pomislila da će i svoju priču ispričati javno jer nakon što je bila seksualno zlostavljana nije se usudila niti je smjela reći što joj se dogodilo jer je znala da će to imati posljedice i za njezinu porodicu i za nju i njeu karijeru i tada se povjeravala svom laptopu i snimala je videa u kojima je pričala o svom iskustvu.


Svoju priču tada nije mogla ispričati jer se bojala i jer je njezin silovatelj jedan moćnik iz srpske filmske industrije čije ime u dokumentarcu ne otkriva, ali poručuje svim žrtvama kako nisu krive i ne treba ih biti sram govoriti o tome.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.