VENECIJA

U toku ceremonija dodjele nagrada na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, u utrci za "Zlatnog lava" i film Jasmile Žbanić

“Zlatnog lava” prošle godine dobio je film “Džoker”

Kejt Blanšet pred večerašnju dodjelu "Zlatnog lava". AFP

Avaz.ba

12.9.2020

U Veneciji se večeras završava 77. Međunarodni filmski festival, a među 18 ostvarenja u trci za "Zlatnog lava", nalazi se i film “Quo Vadis, Aida” bh. rediteljke Jasmile Žbanić.


U konkurenciji za “Zlatnog lava”, pored filma "Quo Vadis, Aida" su i filmovi: “Između umiranja”, “Sestre Makaluzo”, “Svijet koji će doći”, “Nova zapovijest”, “A sutra cijeli svijet”, “Ljubavnici”, “Lajla u Haif”, “Dragi drugovi”, “Žena špijuna”, “Djeca Sunca”, “Dijelovi žene”, “Gospođica Marks” , “Oče naš”, “Nokturno”, “Nikad se neću ponovo pojaviti”, “Učenik” i “Zemlja nomada”.

Najbolji film odabrat će žiri u sastavu: glumica Kejt Blanšet (Cate Blanchett) kao predsjednik, reditelji Veronika Franc (Franz), Džoana Hog (Joanna Hogg) i Kristijan Pecold (Christian Petzold), američki glumac Met Dilon (Matt Dillon), francuska glumica Ludivin Sanjie (Ludivine Sagnier) i italijanski pisac Nikola Lađoja (Nicola Lagioia).

S ceremonije u Veneciji. AFP

Zajednički utisak oko 6.000 filmskih stvaralaca i novinara, koji su prošli ovogodišnjom Mostrom, je da je “venecijanski eksperiment” uspio i da je najstariji filmski festival pokazao da filmska industrija može oživjeti i funkcionisati i u uslovima pandemije.

“Zlatnog lava” prošle godine dobio je film “Džoker” reditelja Toda Filipsa (Todd Phillips) sa Hoakinom Finiksom (Joaquin Phoenix) u glavnoj ulozi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.