SJEĆANJA

Kako je legendarni Ivan Bekjarev govorio za "Avaz": U Sarajevu sam postao i ostao Uzeir

Glumac je u intervjuu za „Dnevni avaz“ prije godinu govorio o novom angažmanu, ali se osvrnuo i na starije uloge

Ivan Bekjarev. Arhiv

Piše: N. Aj.

16.11.2020

Glumac Ivan Bekjarev, nezaboravni Stevica Kurčubić, iz serije "Bolji život", preminuo je danas od koronavirusa u Beogradu. 

Glumac je u intervjuu za „Dnevni avaz“ prije godinu govorio o novom angažmanu, ali se osvrnuo i na starije uloge. Intervju prenosimo u cjelosti:

Korisna stvar

- Odgledao sam svaku epizodu „Novina“ iz prve dvije sezone. Dio sam treće, a mogu sve najbolje reći o njoj. To je fenomenalna serija koja se odnosi na svaku državu na kugli zemaljskoj, političke igre i slično. Posebno mi je drago da sam radio sa Daliborom Matanićem, odavno nisam radio s boljim rediteljem – kaže Bekjarev.

Istakao je zadovoljstvo što je s nekim od glumaca radio prvi put, a posebno zbog saradnje s Gordanom Gadžić, sa kojom je snimao i ljubavne scene. Kaže kako njegova uloga nije velika, ali nam otkriva da utjelovluje hrvatskog špijuna u Beogradu, kojeg povlače kako ga ne bi ubili. Na našu konstataciju da male uloge nema, Bekjarev odgovara: 

- Da, to je rekao Konstantin Stanislavski, koji je igrao u životu samo glavne uloge. Male uloge nema samo ako reditelj ti daje mjesta. Ova nije velika, ali je jako dobro zamišljena. U svakom slučaju, moja uloga je jedna iz razne galerije ubica koje sam igrao, ali šta da radimo. Takav je posao. Uloge negativaca i ubica raznih epoha su me i proslavile.

U našoj zemlji, a i u regionu, gledaoci često na malim ekranima imaju priliku gledati reprize serija poput „Boljeg života“ i „Srećnih ljudi“, a legendarni glumac to pozdravlja.

- Sreća je da se repriziraju stare serije. I film „Banjica“, to je jedna od mojih možda najznačajnijih uloga. „Bolji život“ je odlična serija, pa da i ove nove generacije publike vide tako dobra ostvarenja. Time sam sve rekao, mislim da su reprize korisna stvar – ističe Bekjarev.

A na pitanje je li nam bolji život danas, nego tih osamdesetih, kada je snimljena serija, glumac u šaljivom tonu kaže:

- Ne znam, nisam siguran. Ali kažu političari da je bolji. Pa baš im i ne moramo vjerovati...

O repriziranju starijih ostvarenja kaže još da je dobro i zbog toga kada neko bude zaboravljen.

- Svi mi budemo zaboravljeni u nekom trenutku, koji može da traje i nekoliko godina. Šta da radimo, takav je posao, glumci su uvijek na nekom čiviluku, sa kojeg te skinu kad se sjete, a onda te vrate poslije upotrebe na isti čiviluk. Sve se svodi na čekanje nekog posla.

Dva svijeta

Osvrnuo se i na seriju „Dva smo svijeta različita“ u kojoj je igrao Uzeira, a čiju režiju potpisuje Elmir Jukić. 

- Još se nikad nisam gledao u toj seriji. Čujem da su je u BiH hiljadu puta reprizirali. Jedva čekam i ja da je vidim, nadam se da ću moći uskoro na nekoj televiziji u Srbiji. Bio sam iznenađen jednom prilikom kada sam bio u Bosni, a neko je iza mene hodao nekoliko koraka i zove me „Uzeire, Uzeire“. Zaboravio sam da sam se u toj seriji tako zvao. Okrenem se, čovjek mi priđe i kaže: „Čestitam na Uzeiru i seriji „Dva smo svijeta različita“ – prisjetio se Bekjarev. 

Vratili su me na Akademiju

Bekjarev se pojavljuje i u seriji „Senke nad Balkanom“ Dragana Bjelogrlića, za kojeg ima samo riječi hvale. 

- Sjajnu stvar je uradio Bjela. Ima dosta posla. Vratili su me i na Akademiju kao profesora iz penzije jer se pojavila u zakonu neka mogućnost da mogu da radim. Primio sam sad klasu i radim kao nikada – iskren je Bekjarev. 

Elmir Jukić zna šta hoće

- Mnogo sam imao lijepu saradnju s bh. glumcima na seriji „Dva smo svijeta različita“. Zadovoljstvo mi je bilo raditi s tom ekipom kao i s Elmirom Jukićem, koji je sjajan reditelj. Radi brzo, što ja volim, i zna šta hoće – istakao je Bekjarev.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.