TOP INTERVJU

Zijad Gračić, glumac iz Kaknja sa zagrebačkom adresom za "Avaz": Moja uloga života pod velom tajne

Završili smo tek pola posla u Estoniji, a sada me čeka pravi posao. Imao sam operaciju kičme. U Bosnu privatno dolazim kad mogu, a službeno ne dolazim

Gračić: Glumac iz Kaknja sa zagrebačkom adresom. Arhiva

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

15.1.2021

Zijad Gračić(62), glumac iz Kaknja sa zagrebačkom adresom, u posljednjih nekoliko godina jedno je od najupečatljivijih lica u regionalnim TV serijama. Jedna od posljednjih uloga, koja ga je proslavila, je u seriji “Novine” gdje je utjelovio glavnog urednika Martina Vidova, ta trilogija je završena, a sada se Gračić našao pred novim izazovom. Od svoje agentice Anile Gajević, direktorice Casting i talent agencije Zona, čije član, dobio je poziv da glumi u filmu, za koji se sada već pretpostavlja da će biti globalni hit.






Teška zima

-Proveo sam mjesec dana u Talinu, u Estoniji. Prvi put se nalazim u takvoj situaciji da mi je strogo skrenuta pažnja da ne smijem mnogo otkrivati o filmu. Krajem godine sam se vratio u Zagreb i evo opet se spremam na put. Završili smo tek pola posla, a sada kad odem čeka me pravi posao – rekao je Gračić u razgovoru za „Avaz“ i otkrio na kojim projektima je još radio, koliko često dolazi u rodnu Bosnu i kako je provodio vrijeme u karantini.


Estonija je na sjeveru i zime su teške, ali je, kaže, situacija novonormalna i nema mnogo zaraženih.



Gračić: Proveo mjesec dana u Talinu. Arhiva

-Redovno se testiramo. U Talinu nema mnogo zaraženih, ljudi su disciplinovani. Na setu smo ozbiljni i nosimo maske. Samo glumci kada glume skinu maske. Ekipa je velika i internacionalna. Glumci su iz Švedske, Estonije, Finske, Rusije, samo sam ja sa naših prostora. Sve je nekako prilično napeto, ali u pozitivnom smislu – otkriva glumac.


U Bosnu i Hercegovinu, priznaje da, dolazi vrlo rijetko.


-Privatno dolazim kad mogu, nisam kako je izbila ova situacija sa koronavirusom, a službeno ne dolazim, vrlo rijetko, ali to je sad jedna druga priča. Poslovnih ponuda nije bilo, to je općepoznata stvar. Ali, Anila me je pozvala i rado sam odgovorio na njen poziv, a sve ostalo je malo kompliciranije – priznaje glumac.



Najbolje godine

Situacija je teška u Hrvatskoj, kao i u BiH.

-Rad u pozorištima je većinom zaustavljen zbog koronavirusa, a evo zadesio nas je i ovaj zemljotres. Svugdje vlada pomanjkanje organizacije, a organizacija je najvažnija stvar. Ali, kome to da kažemo. Isto je, kako vidim, i u Bosni i Hercegovini. Mi koji trebamo da izađemo na binu, na nama je da čekamo da nas organiziraju. Najbolje godine su iza mene, ali eto idemo dalje. Moramo se nadati boljem – smatra rođeni Kakanjac.

Nova normalna situacija kod Gračića je, kaže, počela još početkom 2019. godine prije korone.



Anila Gajević i Zijad Gračić. Arhiva

-Par predstava na kojima sam bio angažiran obustavljene su, jedna zbog smrti mladog kolege, jedna je skinuta s repertoara. Događale su mi se situacije koje nisu bile direktno vezane sa mnom, ali sve su to bili neki znakovi da malo odmorim, da stanem. Iskoristio sam to i otišao operirati kičmu, pa sam krenuo raditi na fizičkoj kondiciji. Kada sam se oporavio krenuo je COVID-19. Imao sam dosta vremena da se posvetim sebi i porodici i da budemo što više zajedno. Nakon toga uslijedio je poziv od agencije „Zona“ i polako se vraćam u neki radni ritam. Uglavnom, bilo je sadržajno na privatnom i poslovnom planu – zaključuje Gračić.



Šta želim svojoj Bosni

-U 2021. svima želim prvenstveno zdravlje, to nam svima mora biti na prvom mjestu. Svi smo u frci-trci. Kad neke godine u životu prođu, onda čovjek može, ma zapravo i ne mora biti toliko osviješćen, ali mu se ukazuje da poreda prioritete što je najvažnije, a to je naš organizam, zdravlje, organizacija poslovnog i privatnog života ima to neki svoj redoslijed. A, ono što želim svojoj Bosni i Hercegovini ne treba ni izgovarati – iskren je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.