ODUŠEVLJEN FILMOM

Jedan od najuglednijih filmskih kritičara: Nijedan film u konkurenciji za Oscara nije bolji od "Quo Vadis, Aida"

Thuran je u tvitu istakao kako trenutno gleda filmove koji su ušli u širu nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma te da ga je bosanska drama "emocionalno i moralno dotukla"

Kenneth Turan. Arhiv

Piše: D. H.

5.3.2021

Jedan od najuglednijih svjetskih filmskih kritičara Kenneth Turan je na društvenoj mreži Twitter objavio kako ga je bosanskohercegovački kandidat za Oscara - film "Quo Vadis, Aida" - oduševio.

Thuran je u tvitu istakao kako trenutno gleda filmove koji su ušli u širu nominaciju za Oscara u kategoriji stranog filma te da ga je bosanska drama "emocionalno i moralno dotukla".



Možda postoje i drugi jednako dobri kandidati, ali nijedan neće biti bolji", kazao je Turan.

Turan je titulu jednog od najčitanijih svjetskih filmskih kritičara stekao radeći za Los Angeles Times, gdje je proveo punih 30 godina, a penzionisao se prošle godine. Dugogodišnji je član Asocijacije filmskih kritičara u Los Angelesu i dobitnik nagrade za publiciste "Local 600 International Cinematographers Guild 2000", a također je autor/koautor 10 knjiga.

Pored bavljenja filmskom kritikom, Turan predaje na Master programu profesionalnog pisanja na Univerzitetu Južne Kalifornije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.