SARAJEVO FILM FESTIVAL

Počasno Srce Sarajeva ove godine pripast će reditelju Vimu Vendersu

Venders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije - rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra

Vim Venders: Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta. Agencije

Avaz.ba

8.3.2021


Sarajevo Film Festival će ove godine odati počast reditelju Vimu Vendersu (Wim Wenders) u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Cijenjenom reditelju će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa "Posvećeno" biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

-Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Vim Venders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije - rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Venders će održati Masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma "Hotel od milion dolara" koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.


Venders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete. Agencije

Venders se vraća Sarajevo Film Festivalu deset godina nakon svoje prve posjete. Godine 2011. predstavio je svoje revolucionarno 3D filmsko ostvarenje "Pina", dugometražni dokumentarni omaž legendarnoj koreografkinji Pini Bauš (Bausch) (1940-2009), nominiran za Oskara.

Venders je međunarodno priznanje stekao tokom sedamdesetih kao jedan od pionira novog njemačkog filma i smatra se jednim od najvažnijih autora u historiji kinematografije.

Proboj na internacionalnu scenu ostvario je filmom "Prijatelj iz Amerike" i od tada kontinuirano radi u Evropi i SAD-u kao i Latinskoj Americi, Aziji i Australiji.

Dobitnik je mnogobrojnih nagrada na festivalima širom svijeta, između ostalih: Zlatne palme i nagrade Britanske akademije filmskih umjetnosti za "Paris, Texas", nagrade za najboljeg reditelja u Kanu za "Krila želje", Zlatnog lava u Veneciji za "Stanje stvari" i Srebrnog medvjeda za "Hotel od milion dolara" na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu.

Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala održat će se od 13. do 20. augusta 2021. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.