GLUMAČKI VELIKAN

Emir Hadžihafizbegović za "Avaz": Uvjeren sam da će "Quo vadis, Aida?" dobiti Oscara, imam tremu

Nisam vjerovao da ću imati ovoliku tremu pred dodjelu, kaže Hadžihafizbegović

Hadžifahizbegović: Nacija čeka Oscara. Avaz

Piše: L. Karahmet - Pujagić

25.4.2021

Veliki bh. glumac Emir Hadžihafizbegović i direktor Kamernog teatra 55 u Sarajevu, koji u za Oscar nominiranom filmu "Quo vadis, Aida?", rediteljice Jasmile Žbanić tumači ulogu četničkog oficira govorio je za portal "Avaza" o svojim očekivanjima uoči dodjele ove prestižne nagrade večeras u Los Anđelesu.


- Jako sam uzbuđen i nisam vjerovao da ću imati ovoliku tremu pred dodjelu Oscara. Duboko vjerujem da ćemo dobiti Oscara. Ja nekako izlazim iz jedne katarze u drugu katarzu. Taman smo završili predstavu "Schindlerov lift", četiri dana su bile četiri premijere i dvije generalne probe. Glumci su mi umorni i otišli su na zaslužen odmor, i evo sad, posle sinoćnje zadnje predstave ulozimo u priču o Oscaru - izjavio je Hadžihafizbegović.


Isaković i Hadžihafizbegović u filmu "Quo vadis, Aida?". Deblokada

Hadžifahizbegović je fenomenalno u filmu odglumio desnu ruku ratnog zločinca Ratka Mladića, kojeg je utjelovio Boris Isaković.


- "Quo vadis, Aida?" već je dobio Oscara i večeras su finali. Činjenica je da smo dobili distributere na raznim svjetskim destinacijama, da je film gledalo blizu 20 miliona ljudi na raznim platformama. Film je aktuelna tema u "Washington Postu", "New York Timesu" na CNN-u, BBC-ju na "Sky Newsu", da najveći svjetki mediji danima pišu o tom filmu, već je kako bih rekao dobijen Oscar. 


Ali, jednom sam pričao sa jednim navijačem Mančester Junajteda, kaže "kad dođeš do finala to je odlično, ali da je uzeti i finale". Tako da, svi smo nestrpljivi, čekamo Oscara. Imamo veliki film, puca me ta vrsta groteske, nacija čeka Oscara, a nisam siguran da li ove godine imamo para na fondu za kinematografiju da napravimo makar dva ozbiljna filma. Molim dragog Boga da pred svitanje za nekih deset sati uz sehur dočekamo i Oscara - iskren je glumački velikan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.