ŽIVOT IZA KAMERE

Posljednji dani Entonija Bordejna, dokumentarac otkrio šta se desilo uoči samoubistva slavnog kuhara

Postoji scena na početku novog dokumentarca “Roadrunner” koja izgleda nezamislivo za svakoga ko je proveo posljednjih nekoliko decenija gledajući Bordejna kako putuje svijetom

Bordejn: Izvršio samoubistvo 2018. godine. Agencije

L. K. P.

15.7.2021

Novi dokumentarni film o proslavljenom kuharu i TV voditelju Entoniju Bordejnu (Anthony Bourdain) otkriva koliko su se stvari pogoršale neposredno prije nego što je oduzeo sebi život u 2018. godini.

Postoji scena na početku novog dokumentarca “Roadrunner” koja izgleda nezamislivo za svakoga ko je proveo posljednjih nekoliko decenija gledajući Bordejna kako putuje svijetom.


Entoni Bordejn. Agencije

Sjedeći na podu privatne sobe u tradicionalnom japanskom restoranu, Bordejn jede svoj obrok dok mu dvije žene koje serviraju nespretno klimaju glavom. Sve što može smisli da kaže je: “O, vau, spektakularno”, i nastavi da žvaće. To je toliko daleko od neljubaznog, angažovanog Bordejna koji je oduševljavao gledaoce širom svijeta u svojim emisijama, posebno u “No Reservations” i “Parts Unknown”, piše Daily Beast, prenosi Headliner.


Bordejn je ostao upamćen kao jedan od najharizmatičnijih TV voditelja svih vremena, smišljajući stvari u hodu dok je išao sve dalje i dalje. Jedno od otkrića koje vidimo u ranom dijelu dokumentarnog filma je da bi putopisne emisije mogle biti jednako filmske kao i njegovi omiljeni filmovi, pronalazeći inspiraciju u “Apokalipsi sada” za epizodu o rijeci Mekong.



Bordejn: Slavni kuhar. Agencije

Tokom čitavog filma čuje se na desetine ljudi koji su Bordejna blisko poznavali.

Muzičar Džoš Hom (Josh) kaže da je Bordejn aktivno tragao za nečim “divljim i još divljijim“.

U određenom trenutku, Bordejn je zaključio da je završio sa radom na “Parts Unknown”.

– Ne mogu više da živim svoj život ovako. Završio sam. Završio sam sa ovim, završio sam sa vama ljudi. Svakom bendu dolazi kraj. Vrijeme je da se raziđemo i krenemo svako svojim putem – rekao je svojim producentima. –

Nakon što je u suštini uništio porodicu koju je imao sa bivšom suprugom i kćerkom, rekao je svom timu da želi da se pobrine da ne pokvari stvari sa Arđento (Argento). Dali su mu svoj blagoslov da se povuče iz emisije, ali na kraju nije mogao da odustane.


Bordejn: Niko ne može da shvati zašto se ubio. Agencije

Nedugo zatim ekipa je otišla u Hong Kong da snima ono što je na kraju bila epizoda koja je razbila “Parts Unknown”.


Dugogodišnjem reditelju emisije pozlilo je u posljednjem trenutku i Bordejn je uvidio priliku. Arđento je trebalo da režira epizodu. Njegova uobičajena ekipa nije imala drugog izbora nego da odobri, ali vrlo brzo je sve počelo da se raspada dok je ona ubrzavala proces koji su godinama usavršavali.


Vidimo kako Arđento viče “rez” dok Bordejn intervjuše nekoliko tražilaca azila tokom kasnonoćnog obroka. Svi se resetuju i ponovo snimaju scenu kao da je riječ o filmu, a ne onoj vrsti pravog, iskrenog razgovora po kojem je emisija bila poznata.



Entoni Bordejn. Agencije

Pored angažovanja svoje devojke da režira, voditelj je odlučio da otpusti svog veterana kinematografa Zaka Zambonija – koji je osvojio tri nagrade Emmy za rad sa Bordejnom, nakon što se sukobio sa Arđento oko snimanja. Na njegovo mjesto doveo je legendarnog saradnika Vong Kar-vaija – Kristofera Dojla.


Implikacija filma je da je Bordejn postao “ovisnik” od Arđento na isti način na koji je ranije bio navučen na heroin. Učinio bi sve za nju, od divljenja, poput toga da postane otvoreni zagovornik pokreta Time’s Up, nakon što je ona optužila Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein) za silovanje ili destruktivna djela, poput omogućavanja da u potpunosti transformiše emisiju na kojoj je izgradio svoju karijeru.



CNN je na kraju povukao njene epizode iz emitovanja nakon što je optužena da je i sama seksualno napala maloljetnika.

Ali kako producent Čo pretpostavlja, njegova posljednja poruka je možda postojala u obliku njegove posljednje Instagram priče gdje je podijelio muziku Enia Morikonea iz filma “Violent City” iz 1970. godine, osvetničkog filma koji se otvara paparazzo fotografijama žene koja vara svog muža. – Mislim, sve je tu – kaže ona.

“Roadrunner” ipak ne krivi Aziju Arđento za Bordejnovu smrt. Čak i oni koji su mu bili najbliži još uvijek ne mogu da shvate kako je došao do tačke da sve to okonča.

Najjednostavnije objašnjenje dolazi od Majkla Stida (Michael) , koji je režirao poslednju epizodu “Parts Unknovn”. Posle Bordejnove smrti, kaže da je svom sedmogodišnjem sinu rekao: – Mislim da se Toni na kraju osjećao sam i osjećao je da ne može ni sa kim da razgovara o bolu koji se dešavao u njemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.