DODJELA NAGRADA U KANU

Zlatna palma za film "Titan", Spajk Li napravio gaf i prerano otkrio pobjednika

Francuskinja Žulija Dukorno je tek druga žena koja je dobila Zlatnu palmu i prva žena koja je osvojila samostalno

Rediteljica Žulija Dukorno. Agencije

L. K. P.

18.7.2021


Rediteljica Žulija Dukorno (Julia Ducournau) pobjednica je Kanskog festivala 2021.. Filmski stručnjaci smatraju da je njeno ostavrenje najkonrtroverzniji film svih vremena prikazan na ovoj manifestaciji.

Pobjednički film "Titan" je neobičan i prepun seksa i nasilja. Dukorno je tek druga žena koja je dobila Zlatnu palmu i prva žena koja je osvojila samostalno.


Spajk Li prerano otkrio pobjednika. Agencije

Film, koji je francuskoj rediteljici drugi u karijeri, govori o mladoj ženi koja kao dijete preživljava saobraćajni udes, a kasnije tokom života postaje ubica i gaji čudan seksualni odnos sa automobilima.


Na početku ceremonije u subotu naveče, predsjednik žirija, američki reditelj Spajk Li (Spike Lee) napravio je gaf, odmah je saopštio ime pobjedničkog filma.


Pobjednica francuska rediteljica. Agencije


Pošto je otkrio veliku tajnu, publici je rekao: „Izvinjavam se što sam zabrljao".

Iako je odmah na početku ceremonije već saznala da je pobjednica, Dukorno je bila emotivna prilikom zvaničnog proglašenja: „Ovo veče je bilo savršeno jer je bilo nesavršeno."

Drugu nagradu festivala podijelili su iranski Oskarovac Asgar Farhadi sa filmom "A Hero" i finski reditelj Juho Kuosmanen sa ostvarenjem "Compartment No 6".

Kan je bio prvi filmski festival od početka pandemije koji je organizovan u punom obimu. Prošlogodišnji festival je bio otkazan.


Filmski festival u Kanu. Agencije

Poslednji film koji je uzeo Zlatnu palmu bio je južnokorejski "Parazit" 2019. godine, koji je potom osvojio čak četiri Oskara 2002. godine, među kojima i za najbolji film kao prvi koji nije na engleskom jeziku.

Ipak, na ovogodišnjem festivalu bilo je mnogo bezbjednosnih procedura poput nošenja maski tokom projekcija i čestih testova na koronavirus .

Iako ove nije bilo previše uobičajenog sjaja i glamura, pojavilo se mnogo holivudskih zvijezda među kojima Šeron Stoun (Sharon Stone) i Tilda Svinton (Swinton).

Leos Karaks osvojio je nagradu za najbolju režiju za mjuzikl "Anete", u kojem glume Adam Drajver (Driver) i Marion Kotijar (Cotillard).

Norveška glumica Renata Rinsve proglašena je za najbolju glumicu za ulogu u filmu "Najgora osoba na svijetu".

Glumac Kejlebr Lendri Džons (Caleb Landry Jones) odnio je glavnu nagradu za najbolju mušku ulogu u "Nitramu".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.