FILMSKA SMOTRA

Mediha Adrović, urednica Redakcije za kulturu BHT 1: Spremni smo za Sarajevo Film Festival

Voditelji glavnog događaja festivala sa crvenog tepiha bit će Mediha Adrović, Maja Miralem i Seid Masnica

Adrović: Ovo je za mene velika odgovornost. Muamer Kolar

Piše: L. Karahmet - Pujagić

13.8.2021

BHRT je i ove godine glavni medijski partner Sarajevo Film Festivala. Šta gledaoci BHT 1 mogu očekivati u programu otkrila nam je Mediha Adrović, urednica Redakcije za kulturu BHT 1 i voditeljica tima za praćenje ovogodišnjeg SFF-a. Za nju kao voditeljicu tima ovaj projekt predstavlja zaista veliku odgovornost, kao i za mnogobrojne kolege koje su angažirane za praćenje ovogodišnjeg festivala.





Profesionalni izazov

Imate li tremu i smatrate li ovo velikom odgovornošću?

- Uzmemo li u obzir da dnevno za sve dane trajanja festivala imamo u prosjeku oko pet sati programa uživo, dat ćemo sve od sebe da gledaoci, ali i slušaoci BHRT 1, imaju sve informacije i detaljan pregled najvažnije filmske smotre u regionu. BHRT ima profesionalan tim koji svake godine prati SFF, od urednika, novinara, snimatelja, tonaca, montažera, rasvjetljivača, na koje sam lično ponosna. Nema sumnje da će gledaoci i ove godine uživati u našim programskim sadržajima.

Predstavite nam ekipu koja će biti angažirana?

- Već godinama unazad BHRT je glavni medijski partner Sarajevo Film Festivala, kroz projekt “7. i 8. umjetnost zajedno”.  Pokazalo se da ova saradnja uspješno funkcionira, posebna je čar pratiti SFF, osjetiti puls grada tih sedam dana. Ekipa BHRT-a se trudi da najvažnije segmente festivala predstavi našim gledaocima, ovo je ujedno i profesionalni izazov za mnogobrojnu ekipu koja sve dane festivala, ali prije i poslije, priprema i realizira programske sadržaje. Prepoznatljiva lica BHRT-a i ove godine dat će svoj pečat na crvenom tepihu SFF-a. Reditelj prijenosa SFF-a je Vedad Hadžić. Voditelji glavnog događaja festivala sa crvenog tepiha bit će moja malenkost te kolege Maja Miralem i Seid Masnica. Također, sa crvenog tepiha od 21 sat svaki dan trajanja festivala gledaoce će voditi kolege Neda Tadić i Haris Bilalović. Desk na Festivalskom trgu i za koordinaciju festivalskih događaja vodit će urednice Olivera Dodig i Nihada Zečević.




Pozornica uživo

Koji programski sadržaji su planirani?


- Uz postavku voditelja i urednika koji će pratiti dešavanja sa crvenog tepiha svakog dana, gledaoci će moći od jutarnjih sati uz emisiju „Festivalsko Sarajevo“, kroz sat vremena živog programa, pratiti javljanja reportera, do gostovanja najeminentnijih gostiju iz svijeta filma, ali i onih manje poznatih koji će biti u centru zbivanja ovogodišnjeg SFF-a. Govorit ćemo pored kinematografije i o turizmu, te drugim društvenim i popratnim događajima vezanim za SFF.  Urednik emisije je Muhamed Mizić, a voditelji su Muhamed Mizić, Lejla Žunić. Festivalska pozornica-uživo prikazivat će i one iz sfere estrade, muzike, modne industrije, posebno nakon perioda pandemije. Urednice emisije su Aida Fazlić i Lejla Durmo, a voditeljica je Lejla Durmo.  Ove godine moći će se pratiti i BHT1 Exclusive/ + film od 13. do 19. avgusta od 20 do 21 sat. Urednik i voditelj ovog dijela programa je Dževdet Tuzlić.  Hronike 27. SFF-a već tradicionalno priprema redakcija za kulturu BHT1 i to svaki dan, a bit će emitirane iza Dnevnika 3. Urednica emisije je Šejla Ibrahimović. Kroz informativni program BHT1, uz javljanja uživo sa crvenog tepiha, gledaoci će moći kroz izvještaje reportera pratiti najvažnije događaje SFF-a, a u Dnevniku 3 kolegica Aida Ramić pripremat će pregled najvažnijih festivalskih događaja.



Masnica, Adrović i Miralem: Dočekuju goste na crvenom tepihu. Promo

Ko će biti na crvenom tepihu i dočekivati zvijezde?


- Uz voditelje sa crvenog tepiha inspicijent ove godine je kolegica Nisrin Kršlak.

Da li nam možete otkriti koje zvijezde možemo očekivati na crvenom tepihu?

- Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Vimu Vendersu (Wim Wenders), jednom od centralnih ličnosti svjetske kinematografije u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. To me posebno raduje. Venders se vraća nakon 10 godina u Sarajevo. Ove godine dva bh. filma otvaraju SFF, što je istinski užitak, s obzirom na činjenicu u kakvom je stanju domaća kinematografija.  SFF se svake godine potrudi da fokus bude na dobrom filmu, a to je najvažnije. Ko će još biti sudionikom SFF-a, pratite kroz program BHT1.




Veći broj lokacija

Koliko će se Vaš program razlikovati u odnosu na prošlogodišnji?


- Festival je prošle godine bio na digitalnim platformama, a ova godina je naznaka povratka festivala kakvog smo navikli. Iako je festival programski reduciran, mi ćemo pratiti sve događaje. Ovo je godina povratka ljudi u kina, što je posebna radost. Iako su kapaciteti kina prilagođeni epidemiološkim mjerama, festival je nastojao povećati broj lokacija i omogućiti svim zainteresiranim ljubiteljima filma gledanje filmova na velikom platnu. Naše kamere će biti u svakom kutku festivala, ove godine pored sadržaja vezanih za Takmičarski igrani film nastojat ćemo staviti fokus i na Takmičarski dokumentarni film, ali  i druge programske cjeline SFF-a.



Doku klapa

Redakcija dokumentarnog programa BHT 1 ove godine po prvi put priprema emisiju Doku klapa, koja govori o Takmičarskom dokumentarnom programu, Summer Screen, BH filmu ali  i o mladim talentima na SFF-u, rediteljima, glumcima koji pohađaju radionice. Urednik emisije je Zoran Kubura, a voditeljica je Antonela Pehar Šimunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.