SUSRET NA FESTIVALU

Jasmila Žbanić poručila: Za mene najvažnija zvijezda u Veneciji je Mirjana Karanović

Nacionalisti su je htjeli ubiti jer se usudila igrati u filmovima "drugih", napisala je Žbanić

L. K. P.

Karanović i Žbanić: Sarađivale na filmu "Grbavica"""

Foto: Facebook


Jasmila Žbanić predsjednica je žirija programa "Orizzonti" na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu. Naša rediteljica će u Veneciji biti do 12. septembra i vrijeme uglavnom provodi na filmskim projekcijama.

Danas je na svojoj oficijelnoj Facebook stranici podijeli fotografiju sa filmskom divom Mirjanom Karanović, koja je na 78. filmskom festivalu u Veneciji, predstavila novi projekat „Majka Mara".

- Za mene najvažnija zvijezda u Veneciji je Mirjana Karanović. Godine 1980. imala je glavnu ulogu u "Petrijinom vencu" koja je premijerno prikazana u Veneciji, a nakon toga mnogi filmovi u Kanu i Berlinu. Nacionalisti su je htjeli ubiti jer se usudila igrati u filmovima "drugih". Zvali su je izdajicom jer ne podržava rat, ali glasno govori protiv njega. Prošli smo pakao, prijetnje i mržnja, nakon našeg filma "Grbavica", ali smo izašli jači. Nakon svog fenomenalnog debija, "Dobra žena" Mira se sprema režirati novi film "Majka Mara" u kojem će igrati glavnu ulogu. Jedno od najvećih imena evropskih filmova, napisala je Žbanić u opisu fotografije

NA VRH

Podijeli članak na