FILM JASMILE ŽBANIĆ

"Quo Vadis, Aida?" nominovan za Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu

Nominacija dokazuje koliko je važno plasiranje istine dešavanjima u Srebrenici 1995. godine, pobjednik će biti proglašen 8. decembra

Insert iz filma. Agencije

L. K. P.

6.10.2021


Film "Quo vadis, Aida?" nominavon je Evropsku univerzitetsku filmsku nagradu (EUFA). Evropska filmska akademija i Filmfest Hamburg objavili su pet nominovanih filmova i tu je uvršteno filmsko ostvarenje naše rediteljice Jasmile Žbanić.

Nominacija dokazuje koliko je važno plasiranje istine dešavanjima u Srebrenici 1995. godine. Film "Quo Vadis, Aida?" svjetsku premijeru imao je u takmičarskom programu Venecijanskog filmskog festivala, nakon čega je prikazan i na Toronto Film Festivala, a zatim je krenula distribucija u Bosni i Hercegovini, kao i u drugim državama.


Evropska univerzitetska filmska nagrada se počela dodjeljivati 2016. godine, a uručuju je studenti iz čitave Evrope.


Nominovani filmovi bit će prikazani na 26 univerziteta u 26 zemalja, a svaki univerzitet će odabrati svoj omiljeni film. Početkom decembra, jedan predstavnik studenata sa svakog univerziteta prisustvovat će trodnevnom online sastanku na kojem će se odlučiti o pobjedniku.


Pobjednik će biti proglašen 8. decembra, neposredno prije ovogodišnje dodjele Evropskih filmskih nagrada koja će biti održana 11. decembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.