TRAGEDIJA NA SETU

Član snimateljske ekipe filma "Rust" tužio producente i Aleka Boldvina

Svetnoj ističe da mu je Hačins bila prijateljica i da je s njom radio na devet filmova od 2017. te da ju je upravo on držao dok je ležala i krvarila nakon pucnjave

Svetnoj i Hačins: Bili prijatelji. Agencije

L. K. P.

11.11.2021


Jedan od članova snimateljske ekipe sa seta filma "Rust" odlučio je tužiti producente filma, Aleka Boldvina (Alec Baldwin) i još nekoliko drugih članova ekipe koji su bili zaduženi za oružje na setu, a u optužnici stoji da su upravo oni glavni krivci za kršenje sigurnosnih protokola koji bi spriječili nesreću u kojoj je poginula snimateljica Halina Hačins (Halyna Hutchins).

U optužnici stoji da je Serdž Svetnoj (Serge Svetnoy), električar zadužen za rasvjetu, stajao samo nekoliko metara od Aleka Boldvina tokom snimanja u Novom Meksiku dok se ostatak ekipe pripremao za scenu u kojoj je Baldvinov lik trebao izvući revolver iz futrole na ramenu i uperiti ga prema kameri.

Kad je pištolj opalio, bio je to "najglasniji pucanj koji sam čuo tokom snimanja", a u nastavku otkriva:

"Osjetio sam neobičan i zastrašujući zvuk koji je vjerovatno bio zrak pod pritiskom koji je dolazio s moje desne strane. Na desnoj strani lica sam osjetio pogodak baruta i ostalih materijala iz pištolja".


Alek Boldvin na snimanju filma "Rust". Agencije

Optužuje producente i ostale članove ekipe zbog nemara zbog kojeg je glumcu revolver predan bez prethodne provjere. Štaviše, pomoćni reditelj Dejv Hols (Dave Halls) čak je najavio da je Boldvinu predao pištolj koji nema pravu municiju, što se pokazalo netačnim i zbog čega je poginula 42-godišnja Hačins, a ranjen 48-godišnji reditelj Džoel Souza (Joel).


Svetnoj ističe da mu je Hačins bila prijateljica i da je s njom radio na devet filmova od 2017. te da ju je upravo on držao dok je ležala i krvarila nakon pucnjave.


Rekviziterka Sarah Zakri (Sarah Zachry) predala je oružje Hani Gutierez-Rid (Hanna Gutierrez-Reed), koja je revolver napunila, a nakon toga je oružje završilo u rukama Holsa, koji pištolj nije pravilno provjerio i proglasio ga sigurnim za korištenje. Osim toga, optužuje i Boldvina za nemarno ponašanje jer nije dodatno provjerio je li pištolj zaista siguran prije nego što ga je počeo koristiti. Naime, Svetnoj tvrdi da ga Boldvin trebao tretirati kao da je pun i suzdržati se od toga da ga uperi u bilo koga na setu.


Isto tako, naglašava i da nije bilo potrebe da Boldvin okine u sceni koju su snimali, a producente optužuje da nisu dopustili da se ekipa adekvatno pripremi za korištenje oružja niti su sve uključene upozorili na potencijalne opasnosti u skladu s propisima, što je rezultiralo tragičnim događajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.