GLUMICE IZ SUSJEDSTVA

Anja Matković, Zagrepčanka iz filma "Deset u pola": Saradnja s Danisom Tanovićem bila je divna

U cijelom regionu Sarajlije imaju najbolji smisao za humor , izjavila je Matković

Matković: Voli sarajevski humor. Agencije

Razgovarala: Lejla Karahmet - Pujagić

26.11.2021

Hrvatska glumica Anja Matković (33) dio je glumačke ekipe filma „Deset u pola“ bh. oskarovca Danisa Tanovića. Proteklog vikenda održana je premijera ovog ostvarenja u njenoj domovini, kojom je i zatvoren ovogodišnji Zagreb Film Festival.

Film će se u kinima u zemljama regiona, ali i u većim evropskim gradovima početi prikazivati od 2. decembra.

- Publika može očekivati „punokrvnu“ komediju s najboljim sarajevskim humorom. Pravi razlog da ljudi odu u kino i nakratko zaborave ova tmurna pandemijska vremena, u kojima živimo već predugo - istakla je Matković na početku razgovora za „Avaz“, rođena Zagrepčanka, koja i u filmu glumi Zagrepčanku.

Smijeh s kolegama

Ovo je za nju bila prva saradnja s Danisom Tanovićem, a kako nam je otkrila, nada se da neće biti posljednja.

- Glumim Zagrepčanku Gordanu Matić, najpoznatiju regionalnu food blogericu, koja je svojevrstan pokretač radnje - dođe u Sarajevo i zakuha sukob. Saradnja s Tanovićem je bila divna, iako se snimalo velikom brzinom. Sve smo završili za 21 dan, s malim budžetom. Uvjeti na setu bili su prekrasni i ostat će mi u sjećanju kao jedno nezaboravno iskustvo - istakla je Matković.

Matković i Tanović: Rade na novom projektu. Agencije

Ipak, dodaje da je bilo momenata kada je situacija na setu zbog pandemije koronavirusa postajala teža i kada su morali ubrzati svoj rad.

- Volim sarajevski humor i smatram da Sarajlije imaju najbolji smisao za humor u cijelom regionu. Pa tako, i kad je bilo teško, smijeh s kolegama je pomagao. U tom periodu radila sam i na jednom projektu u Hrvatskoj. Zbog čestih putovanja na relaciji Zagreb – Sarajevo, svaki put sam strahovala hoću li biti negativna na testiranju ili ću u suprotnom ugroziti oba projekta, ali sve smo preživjeli uz puno smijeha, kako to Sarajlije najbolje znaju - iskrena je bila glumica.

S kolegama iz filma ostala je u kontaktu.

- Bila mi je izuzetna čast raditi s iskusnim kolegama, poput Izudina Bajrovića, s kojim sam već radila na seriji “Novine”, zatim s Brankom Đurićem Đurom, pa onda s mladim kolegama i cijelom ekipom ispred i iza kamere - dodala je Ana.

Rušenje zidova

Osim u Sarajevu, Matković je snimala i seriju u Beogradu. U srbijanskoj prijestonici živjela je nekoliko mjeseci.

- Uvijek pokušavam gledati pozitivne stvari u ljudima i projektima. Mislim da kultura mora povezivati ljude i rušiti “zidove” između njih, a ne gledati na razlike - kazala je glumica.

Ova glumica trenutno radi i na vlastitom scenariju s kolegom, scenaristom Nikolom Kuprešaninom, a reditelj projekta bit će Danis Tanović.

- Trenutno čekamo rezultate natječaja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), a u međuvremenu smo ušli i na jednu od najprestižnijih produkcijskih radionica u Evropi ACE, gdje se radi na povezivanju i mogućim koprodukcijama s evropskim filmskim fondovima. Kako je sve krenulo iz nekog entuzijazma, svi smo veoma zadovoljni dosadašnjim postignućima budućeg projekta, nadamo se da će uskoro doći do realizacije, a onda i do onog najvažnijeg, a to je kino-publika - otkrila je Matković.

Osim u Sarajevu, Matković je snimala i seriju u Beogradu. Agencije

A na naše pitanje bi li se, osim u regionalnim projekatima, voljela okušati i u inozemstvu, odgovorila je:

- Glumac je obilježen jezikom i nikad se strani jezik ne može govoriti kao naš. To nam limitira igraći prostor izvan regije. Mislim da je regija izrazito važna, kao i rad u njoj, a apsolutno je moguće da ti jedan dobar regionalni projekt donese i inozemne projekte. Treba samo vjerovati - zaključila je glumica iz Zagreba.

Život ide dalje

- I nas, glumce, pandemija je ozbiljno pogodila. Prošle godine otkazana je masa predstava, snimanja zbog višemjesečnog „lockdowna“, borbe za egzistenciju i nalaženja smisla u malim stvarima. Život ide dalje, a ja se nadam nekim boljim vremenima i novim projektima u skorijoj budućnosti - istakla je Matković.

Skijanje i gluma

- Trenirala sam alpsko skijanje, to mi je obilježilo djetinjstvo i mladost. Puno odricanja, treninzi po teškim vremenskim uvjetima, ali i veliki gušt. A gluma, pa zaista ne znam, vjerovatno je uvijek bila skrivena u meni, samo sam je otkrila neposredno pred odlazak na prijemni ispit na Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu. A pošto su me primili, onda se i zadržala - prisjetila se Anja Matković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.