"KISS THE FUTURE"

Procurio sadržaj filma o Sarajevu: Režiraju ga Ben Aflek i Met Dejmon

Za dokumentarac se kaže da je "istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma"

Met Dejmon i Ben Aflek. Printscreen

H. J. I.

13.2.2023

Holivudski glumci Ben Aflek (Affleck) i Met Dejmon (Matt Damon) produciraju film koji se fokusira na sudjelovanje grupe U2 tokom agresije na BiH. Pod nazivom "Kiss the Future", za dokumentarac se kaže da je "istraživanje opasnosti nacionalizma i uloge umjetnosti kao oružja otpora i aktivizma", a sadržavat će snimke čuvenog koncerta benda u Sarajevu 1997. nakon sukoba. 

Čin prkosa

- Usred raspada Jugoslavije, građani Sarajeva se bude i nalaze grad pod opsadom, a Bosnu u ratu. Dok se blokada proteže godinama, život postaje čin prkosa, a rok i pank muzika nadahnjuje i odvraća od svakodnevne noćne more izazvane srpskim granatama i snajperima - stoji u sinopsisu filma, javljaju irski mediji.

- U nategnutom planu inspiriranom lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu obratio se najvećem svjetskom bendu, U2, kako bi vidio mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu. Bend je pristao i tokom ljeta 1993., njihova ZOO TV turneja sadržavala je satelitske intervjue uživo s lokalnim Sarajlijama koji su posjetiteljima koncerta opisivali svoje muke.

Muzika i umjetnost mogu biti djela pobune

Kada su ti intervjui završili, bend je obećao da će nastupiti u gradu nakon što sukob završi. "Kiss the Future" prati priču o tom obećanju, s poslijeratnim koncertom na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 obožavatelja u oslobođenom gradu, predstava koja živi kao radosno kolektivno sjećanje Sarajlija – dokaz da nisu samo preživjeli blokadu, nego i napredovali usprkos njoj; da usred užasa najmračnijih ljudskih poriva, muzika i umjetnost mogu biti djela pobune."

U produkciji Bena Afleka i Meta Dejmona, "Kiss the Future" režirao je Nenad Čičin-Šain, a bit će objavljen u Irskoj nakon svjetske premijere na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 19. februara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.