SPECIAL GALA

Film o dolasku grupe U2 u opkoljeno Sarajevo premijerno prikazan na Berlinaleu

Film “Kiss the Future” snimljen je u koprodukciji sa sarajevskom kućom Fabrika

Protagonisti filma na premijeri. Reuters

D. H.

19.2.2023

Na Berlinskom filmskom festival (Berlinale) održana je Special Gala premijera filma "Kiss the Future" u režiji Nenada Cicin-Saina.

Film “Kiss the Future” snimljen je u koprodukciji sa sarajevskom kućom Fabrika, a dobitnik je poticajnih sredstava za filmsku produkciju Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo za 2022. godinu.

Underground scena 

Posebno je zanimljiv podatak da su producenti na ovom filmu glumci Met Dejmon (Matt Damon) i Ben Aflek (Affleck).

Film prati underground scenu koja je nastavila raditi, stvarati i živjeti tokom opsade Sarajeva 1990-ih. Kako je opsada i blokada grada trajala godinama, život je postao čin prkosa, a rock i punk muzika inspirisala je i odvlačila pažnju od svakodnevne noćne more, granata i snajpera.

Inspirisan lokalnim otporom, američki humanitarni radnik koji živi u Sarajevu kontaktirao je najveći svjetski bend U2, da vidi mogu li pomoći u podizanju globalne svijesti o razornom sukobu u ovom gradu.

Bend se složio i tokom ljeta 1993. njihova ZOO TV turneja je uključivala uživo satelitske intervjue sa Sarajlijama koji su opisali svoju nesreću posjetiteljima koncerta.

Ispunjeno obećanje

Kada su se ovi intervjui završili, bend se obavezao da će nastupiti u gradu kada se sukob završi. “Kiss the Future” prati priču o tom obećanju, poslijeratnom koncertu na kojem su U2 svirali pred više od 45.000 lokalnih fanova u oslobođenom gradu, spektaklu koji živi kao radosno kolektivno sjećanje za Sarajlije kao dokaz da su, ne samo da preživjeli opsadu, već uspjeli uprkos njoj; da usred užasa najmračnijih ljudskih impulsa, muzika i umetnost mogu biti čin pobune.

U filmu se pojavljuju Vesna Andree Zaimović, Senad Zaimović, Enes Zlatar, Alma Catal Hurem, Boris Šiber, Gino Jevđević, Adam Clayton, Mirsad Purivatra, Bono i The Edge.

Prošlogodišnjim odlukama Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta objavilo je tri Javna poziva za dodjelu poticajna sredstva za filmsku produkciju, a film “Kiss the Future” je samo jedan od podržanih filmova i dokaz pozitivnog utjecaja ovakve podrške na produkciju i snimanja u Kantonu Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.