POSTAO POZNAT 1990-IH

Legendarne uloge Toma Sajzmora

U filmu "Saving Private Ryan" ostat će upamćen po ulozi narednika prve klase Majka Horvata

Tom Sajzmor. Printscreen

H. J. I.

4.3.2023

Tom Sajzmor (Sizemore), američki glumac poznat po ulogama u filmovima "Saving Private Ryan" i "Black Hawk Down", preminuo je u 61. godini, objavio je njegov menadžer.

Sajzmor je, podsjetimo, pao u svom domu u Los Anđelesu 18. februara, a ljekari su konstatovali da je imao moždani udar.

Sajzmor je postao globalno poznat devedesetih godina, poslije niza uloga "čvrstih momaka", obično vojnika, policajaca ili kriminalaca.

Sajzmor je glumio i u filmovima "Natural Born Killers", "Pearl Harbor" i "Heat", u kojima je glumio detektiva Džeka Skagnetija, odnosno narednika Erla Sisterna, a u "Vrelini" Majkla Čerita.

U filmu "Saving Private Ryan" ostat će upamćen po ulozi narednika prve klase Majka Horvata.

Osim po slavnim ulogama, svijetu je bio poznat i po problemima sa narkoticima, a bio je u zatvoru zbog porodičnog nasilja.

Također je bio predmet dvije tužbe za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu u vezi sa CBS -ovom emisijom iz 2002. "Odjeljenje za pljačke i ubistva".

Napisao je u memoarima iz 2013. da ga je uspjeh pretvorio u "razmaženu filmsku zvijezdu", "arogantnu budalu" i "zavisnika od nade da umre".

- Vodio sam zanimljiv život, ali ne mogu da ti kažem šta bih dao da budem momak o kome nisi ništa znao - napisao je Sajzmor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.