ZANIMLJIVO ISRAŽIVANJE

Džek je mogao preživjeti: Evo u kojem je slučaju kraj "Titanika" mogao biti drugačiji

Reditelj je okupio cijeli tim naučnika kako bi testirao je li kraj jednog od njegovih najlegendarnijih likova mogao biti drugačiji

Leonardo Dikaprio. Youtube

D. R.

26.8.2023

Klasik iz 1997.godine, "Titanik", srušio je nekoliko rekorda. Između ostalog, do 2010. godine bio je na vrhu popisa filmova s najvećom zaradom. Scenarist i redatelj filma Džejms Kameron (James Cameron) je povodom 25. godišnjice ponovno pogledao jednu od završnih scena. Također, odgovorio je na pitanje koje godinama muči obožavatelje: je li Džek (Leonardo Dikaprio) mogao preživjeti da se popeo na splav s Rouz (Kejt Vinslet).

Angažirao stručnjake

Reditelj je okupio cijeli tim naučnika kako bi testirao je li kraj jednog od njegovih najlegendarnijih likova mogao biti drugačiji. Kameron je angažirao dva kaskadera slične visine i težine kao Dikaprio u vrijeme snimanja i posavjetovao se sa stručnjacima za hipotermiju. Nakon što je proveo tri različita testa, došao je do zaključka da je Džek u jednom specifičnom scenariju mogao preživjeti.

Prsluk za spašavanje

Prema Kameronu, ishod bi bio optimističniji da je Rouz dala svoj prsluk za spašavanje Džeku kako bi mu pomogla da duže održi svoje tijelo toplim.

- Možda je mogao uspjeti da smo se odlučili za taj scenarij. Džek bi možda preživio, ali postoji mnogo varijabli - izjavio je Kameron za specijal naziva "Titanic: 25 Years Later With James Cameron".

Ipak, Kameron vjeruje da ništa ne bi trebalo biti drugačije jer je Dzel lik koji je vjeran sebi.

- On ne bi učinio ni jednu stvar koja bi mogla ugroziti Rouz. To je u njegovom karakteru - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.