AMBASADOR UN-A

Leonarda Dikaprija oduševile vijesti iz Hrvatske, podijelio ih s millionima pratilaca

Ova konkretna objava dobila je 53.157 reakcija

Leonardo Dikaprio. Instagram

D. R.

3.1.2024

Projekt očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru i pulski Akvarij zahvalili su na društvenim mrežama holivudskom glumcu Leonardu Dikapriju (DiCaprio) na objavi u kojoj spominje te ugrožene školjke i Hrvatsku.

- Leonardo Dikaprio kao ambasador UN-a za klimatske promjene, prepoznao je važnost očuvanja plemenite periske te podijelio izvanredne vijesti koje su obilježile kraj prošle godine. Ovim putem koristimo priliku kako bi se zahvalili svim partnerima, dojavljivačima i ljudima koji su uključeni u aktivnosti projekta u bilo kojem obliku. Marljivost, zajedništvo i trud zaista se isplate - napisali su na stranici Projekta očuvanja plemenite periske u Jadranskom moru.

Naime, Dikaprio je na svom profilu na Instagramu, gdje ga prati više od 62 miliona ljudi, objavio video snimljen u Hrvatskoj.

Oduševile su ga vijesti o mogućoj obnovi populacije ove ugrožene školjke.

- Naučnici su otkrili mladu grupu ugroženih divovskih školjki kod obale Hrvatske u Jadranskom moru. Plemenita školjka periska, koja može narasti i do metar širine, postala je opasno ugrožena otkada je smrtonosni virus pogodio tu vrstu 2016. godine. Istraživači se nadaju da će vratiti školjke koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravih podvodnih ekosistema - napisao je glumac uz video iz hrvatskog podmorja.

Ova konkretna objava dobila je 53.157 reakcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.