EMOTIVNA OBJAVA

Glumac Edin Hasanović se prisjetio ubijenog oca: Nosio me je na rukama, rekli su mu da dijete može baciti u rijeku ili predati ženi

Prisiljen sam prihvatiti da nikada neću imati grob za svog oca. Od njega je ostalo pet fotografija i prsten i ovaj privjesak, napisao je

Edin Hasanović. Ingo Wagner

D. R.

1.6.2024

Glumac Edin Hasanović, koji je kao dijete izbjegao u Njemačku, na svom Instagram profilu podijelio je emotivnu objavu posvećenu ocu koji je ubijen na današnji dan. Njegov otac je imao samo 26 godina.

- Ponovo je godišnjica nestanka 675 muškaraca sa područja Klise tokom rata u BiH. Da li su preživjeli ili su umrli tog dana ili danima, sedmicama, mjesecima kasnije i kako, zna samo jedan preživjeli svjedok. Do danas niko nije odgovarao za masakr. Do danas od većine toga nema ni traga. Nema ostataka pa samim tim ni groba. Čak ni od Senada, mog tate - napisao je Edin.

Hasanović ima 32 godine i rođen je u Klisu kod Zvornika, a već prethodno je u javnosti pisao o zločinima počinjenim nad njegovom porodicom. Tražio je i pomoć pri pronalasku posmrtnih ostataka svog oca.

- Sada sam šest godina starija nego što je on ikada smio biti. U toj dobi bio je suočen sa svojim vjerovatno okrutnom smrću. Moj Babo, tako mi zovemo oca - riječ koju nikad nisam smio izgovoriti, nije se mogao ni oprostiti s nama. Nosio me je na rukama. Četnik mu daje na izbor hoće li dijete baciti u rijeku ili ga predati svojoj ženi. Čuvaj ga dobro, kaže moj Senad. Zatim konačna razmjena pogleda između mame i tate. Neznajući da će joj biti posljednji. On i njegova braća su nagurani u kamion - nastavio je Hasanović.

Istakao je kako je od njegovog oca majka tog dana izgubila tri sina. Nikada više nije čula ništa o njima.

- Čudan je osjećaj boriti se godinu za godinom protiv nade da ću konačno pronaći mir. Prisiljen sam prihvatiti da nikada neću imati grob za svog oca. Od njega je ostalo pet fotografija i prsten i ovaj privjesak koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano "volim te". Ove godine posebno mislim na sve civile, žene i starce koji su u ratu i čeka ih pakao na zemlji. Mislim na djecu koja su u ratu izgubila mamu, tatu ili braću i sestre. Mislim na djecu koja nikada neće moći pokopati svoje najmilije. Mislim na svu djecu koja su traumatizirana svaki dan i s tim će se morati boriti do kraja života. Mislim na djecu koja u ratu gube svoje nevine živote na najbrutalniji način - zaključio je Edin emotivnu objavu.

Edin Hasanović je danas uspješni glumac, a prošle godine je film u kojem glumi "All Quiet on the Western Front" osvojio četiri Oskara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.