RAZGOVOR

Rade Šerbedžija: Sarajlije osjećaju da ja pripadam ovom gradu

Nerma AJNADŽIĆ
28.10.2017 23:13

Foto: Moram se slikati s prolaznicima, to je rok službe

Legendarni glumac, muzičar i reditelj Rade Šerbedžija (71) održao je preksinoć koncert u sarajevskom "Mikser Houseu", gdje je nastupio zajedno s bendom "Zapadni kolodvor". 

Svojim prepoznatljivim glasom oduševio je mnogobrojnu publiku koja ga je dočekala, ali i ispratila gromoglasnim aplauzom. Za sarajevsku publiku izveo je pjesme kao što su "Barabara", "Imam pjesmu za tebe", "Panonske trešnje" "Kose boje maka", "Meni se, dušo, od tebe ne rastaje"...

Šešir i ručak

Naš poziv Šerbedžiju je jučer zatekao u vrijeme ručka u Sarajevu, nakon kojeg se i uputio prema aerodromu. Uprkos vremenskoj stisci, rado je pristao govoriti za "Dnevni avaz" i podijeliti svoje utiske s koncerta i posjete glavnom gradu BiH.

- Na golfu sam tu, u Sarajevu, s mojim Samirom Smajićem, s kojim vrlo često dođem ovdje ili bilo gdje u Sarajevu po kafanama. Ali vrlo često odemo na golf - kazao nam je Šerbedžija na početku razgovora.

Održali ste divan koncert i izazvali mnogo emocija kod publike.

- Baš je lijepo bilo, divan je to koncert bio. Atmosfera je divna u "Mikser Houseu". To je jedan novi prostor koji je moderan i intelektualan. Super, baš super djeluje, kao da si u Berlinu. Lijepo je bilo, publika je voljela sve i imali smo dobru interakciju.

Prepoznatljivi ste po svojim šeširima. Vidjeli smo da ste ih i u Sarajevu kupovali.

- Da, uvijek uzimam "Borsalino" šešire, koje u Beču kupujem ili ovdje kod prijatelja Janka Hlpke. Imam mnogo njegovih šešira, više od dvadeset. Uvijek kad dođem u Sarajevo, kupim jedan, a on mi još jedan pokloni. To je prijateljstvo. Kada nađem tako obrtnika, volim to držati. Naprimjer, u Zagrebu imam „Strugara“ cijeli život. To je privatni obrtnik koji mi pravi cipele. On je već umro davno, bio je star, ali njegov sin drži to sada i ja uvijek tamo uzimam cipele. Samo kod njega.

Odan tradiciji

Dakle, odani ste toj tradiciji?

- Da, volim takve stvari. Kao što imam svoje omiljene kafane, tako imam i svoje omiljene zanatlije.

Jesu li Vas prolaznici zaustavljali na ulicama Sarajeva? 

- Mene ne gnjave u Sarajevu prolaznici. Jer oni osjećaju da ja pripadam ovom gradu. Jednostavno, naviknuli su se na mene. Ja sam dio njih i to je jedno trajno prijateljstvo. A slikati se moram, to je rok službe.

Otkazana "Antigona", ljut sam na prijatelje iz MESS-a

U jednom od prethodnih razgovora Šerbedžija je istakao da u novembru treba doći u Sarajevo kako bi igrao predstavu "Antigona".

- Nema "Antigone", otkazana je. Otkazali su je ovi moji prijatelji sa MESS-a. I još se nisam odljutio na njih. Prijatelji su mi, pa se ne mogu mnogo naljutiti, ali još se nisam odljutio - rekao je Šerbedžija, dodavši da mu je žao jer mu se igrala ta predstava u kojoj glumi sa svojim prijateljima Majom Izetbegović, Erminom Bravom, sarajevskim studentima...

  • Šerbedžija: Dočekan i ispraćen gromoglasnim aplauzom ( N. N.)
    Šerbedžija: Dočekan i ispraćen gromoglasnim aplauzom ( N. N.)
NA VRH