JET SET

Burna afera princeze Margaret i lorda Snoudona: Voljela ga kao nikoga, a varala kao luda

( Agencije)

Avaz.ba

13.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Princeza Margaret i Lord Snoudon (Lord Snowdon) važili su za jedan od najglamuroznijih parova svog vremena, ali njihova ljubavna priča nije uvijek bila jednostavna...

1. Njihova veza je bila strogo čuvana tajna

Nakon završene zabranjene veze koju je imala sa kapetanom Piterom Taunsendom (Peter Townsend) za koga nije mogla da se uda jer je on bio razveden, mlada princeza postala je poznata u visokim krugovima Londona početkom šezdesetih godina prošlog vijeka, kao najpoželjnija slobodna djevojka.

Ona je za lorda Snoudona predstavljala veliki izazov. On je bio poznati fotograf, avangardan umjetnik tog vremena.

Upoznali su se 1958. godine na večeri u privatnoj kući kod zajedničkog prijatelja. Nije prošlo mnogo vremena kada je oboma bilo jasno da se između njih pojavila privlačnost. Ipak, prošlo je, nakon te večeri nekoliko mjeseci prije nego što su započeli strasnu ljubavnu vezu.

- Niko nije znao za njihovu vezu, bila je jako dobro čuvana od očiju javnosti. Viđali su se u njegovom studiju, i da, izlazili su na ista mjesta, čak su zajedno i dolazili, ali niko nije mogao ni da pretpostavi koji muškarac se princezi dopadao, tako je dobro to krila. Mediji su se bili skoncentrirali na sve one neženje koji su bili podobni da postanu njen suprug, nisu mislili da je moguće da on bude uzet u obzir, s obzirom na porodičnu historiju i poreklo.

2. Bili su upozoreni da se ne vjenčaju, ali kraljevska porodica je stala uz njih i dala svoj blagoslov

Princeza Margaret je htjela da pokaže javnosti da je krenula dalje, da je napokon preboljela Pitera Taunsenda i 26. februara.1960. godine, objavila je svoju vjeridbu sa poznatim fotografom. Javnost je bila šokirana, mnogi su bili protiv, i smatrali da bi trebalo da se uda za nekog aristokratu.

Ali, kraljevska porodica je bila oduševljena ovim parom. "Svi su ga jako zavoljeli - Toni je šarmantan, ima divne manire i uvijek zna kako treba da se ponaša. On je osjećao naklonost ka kraljevskoj porodici, posebno kraljici kojoj se nevjerovanto divio. Slagao se sjajno sa princom Čarlsom (Charles) i obožavao kraljicu majku.

Poslije njene prve ljubavi koja se završila njenim slomljenim srcem, kraljica je željela da njena sestra bude napokon sretna, tako da je javnost na kraju prihvatila Tonija i svi su sa nestrpljenjem čekali da je vide udatu.

6. maja 1960. godine, održano je prvo kraljevsko vjenčanje u historiji koje je televizija prenosila uživo. Prema pisanju ''Daily Newsa'', gledanost je prešla 300 miliona gledaoca širom planete.

3. Bili su jako popularni ali njihova veza je rano počela da puca

Kada su se vratili sa šestosedmičnog medenog mjeseca koji su proveli na jahti Britanija, mladenci su se preselili u Kensington palatu. Toni je dobio titulu Erl od Snoudona (Earl).

1961. godine par je dobio svoje prvo dijete, Dejvida (David). Njihova kćerka Sara (Sarah) se rodila tri godine kasnije, i to vrijeme je bilo najsretnije koje je poznati par imao. Nakon toga su i počeli problemi.

- Prvih par godina su bile divne. Podržavali su jedno drugo, on je njoj pomogao u njenim dužnostima, čak i pisao njene govore. Bili su jako bliski. Iako su oboje uživali u luksuznom načinu života, oboje su bili jako tvrdoglavi i tu je došlo do mimoilaženja.

Lord Snouden je 1962. godine postao umjetnički savjetnik lista "The Sunday Times", a tu ulogu je shvatao jako ozbiljno.

- Princeza Margaret je imala drugačije viđenje braka od njega. On je imao roditelje koji su se razveli, dok su njenu roditelji ali i sestra uživali u lijepim brakovima. Očekivala je od svog muža da provodi više vremena sa njom, ali jedna od najvažnijih stvari i pokretača, Toniju, bio je njegov posao. Imao je radionicu u podrumu Kensington Palate. Iako je ona imala razumijevanja zbog toga što je zaposlen, Margaret nije očekivala da će ga to toliko udaljiti od nje.

4. Od momenta kada im je brak oslabio, oboje su postali nevjerni

Poslije rođenja Sare, bilo je znakova koji su ukazivali na to da im je brak poljuljan. Prema pisanju "The Evening Standard" lista Snoudon je počeo da je vara, ali te veze nije shvatao ozbiljno. Margaret je imala kratku aferu sa njegovim prijateljem sa Univerziteta, Entoni Bartonom (Anthony Barton), a kasnije i sa baštovanom, 18 godina mlađim od sebe.

1969. godine, Snoudon je priznao svoju aferu princezi, sa Lejdi Žaklin Rufus-Ajsak (Lady Jacqueline Rufus-Isaac), što ju je jako uzrujalo, bez obzira što je i sama bila nevjerna.

- Njegove afere su je jako opterećivale. Iako je imala nekoliko svojih, nikada nisu bile dugačke kao neke njegove. Njene prevare nisu bile one iz osvete, žudjela je da bude željena i obožavana.

Poslije mnogo godina nevjerstava, par se rastao 1976. godine. Dvije godine kasnije, Kensington palata je objavila da se kraljevski par razvodi. To je bio prvi razvod u historiji Engleske, nakon onog iz 1540. godine kada se kralj Henri VIII (Henry) razveo od svoje žene.

5. Ostali su jako bliski prijatelji

Uprakos problemima, par je ostao jako blizak i to sve do njene smrti 2002. godine.

- Uvijek su imali lijepo prijateljstvo, posebno kada je gorčina braka i razvoda prošla.

Njegov život se nastavio u istom smjeru. Komplikovane ljubavne veze ali i jedna koja je vrlo brzo rezultirala brakom. Oženio je Lusi Lindsi-Hog (Lucy Lindsay-Hogg), bivšu ženu filmskog redatelja, 1978. godine. Njihovo jedino dijete, Ledi Fransis Armstrong-Džouns (Lady Frances Armstrong-Jones), rodilo se sljedeće godine, ali se par razveo 2000. godine, kada se saznalo da je imao još jedno dijete, sina Džaspera (Jasper), iz vanbračne veze sa novinarkom Melani Kejbl-Aleksander (Melanie Kaleb Alexander).

Kasnije se saznalo da je imao i kćerku Poli Fraj (Poly Fray), koju je dobio prije ženidbe sa princezom Margaret, ali to je ustanovljeno tek 2004. godine putem DNA analize. On je to negirao.

U petak, 13. januara 2017. godine, Bakingemska palata objavila je da je Lord Snoudon preminuo u 96. godini života. Ostat će u sjećanju kao talentirani fotograf, prijatelj i otac. Njegove veze sa kraljevskom porodicom su ono po čemu je on, naravno, najpoznatij.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.