JET SET

Novinar ''New York Posta'' Kajl Smit: Hajde da jednostavno otkažemo dodjelu Oscara

( Ilustracija)

Avaz.ba

3.1.2018

Holivud je u dilemi šta će biti sa narednom dodjelom Oscara. Ako se ceremonija nastavi po planu, apsolutno svaki njen detalj će nas podsjećati na Harvija Vajnstina (Harvey Weinstein) i skandal koji je obilježio 2017. godinu.

Novinar ''New York Posta'' Kajl Smit (Kyle Smith) napisao je kolumnu u kojoj sugerira da bi dodjelu Oscara trebalo ukinuti, kao i da će Holivud pokazati pravo kajanje ako se odrekne nečeg što najviše voli. I, kako bi uopće poslije svega mogla da izgleda dodjela Oskara zakazana za 4. mart? 

- Svako pojavljivanje dječijih zvijezda će vas natjerati da razmišljate o optužbama za pedofiliju. Kventin Tarantino (Quentin Tarantino), Met Dejmon (Matt Damon), Džordž Kluni (George Clooney) i mnogi drugi su zabrinuti za svoje karijere jer nisu ranije progovorili o seksualnom predatoru i navodnom silovatelju Harviju Vajnstinu, sa kojim su i sami sarađivali. Svaka žena koja izađe da drži govor smatrat će da mora da priča o nepravdi u industriji, a svi će sa sumnjom gledati u one kojima ovo ne bude tema govora. Da li će Kejsi Aflek (Casey Affleck), prošlogodišnji dobitnik Oscara za najboljeg glumca, moći da uruči nagradu za najbolju glumicu, a da niko ne pomisli o optužbama za seksualno uznemiravanje koje su kasnije prerasle u nagodbe sa dvije kolegice. Jednu od njih je navodno napastovao dok je spavala.  

Kao što se jedan korisnik Twittera našalio, umjesto In Memoriam segmenta, Oscari će ove godine morati da uvrste In Molestiam. 

Nikakve alternative neće biti moguće. Ignoriranje skandala, kao što je namjeravao da uradi Džimi Kimel (Jimmy Kimmel) više nije opcija. Šale na račun ovih otkrića također nisu rješenje. To bi samo podsjetilo ljude na to koliko su puta komičari od Seta Mekfarlana (Seth MacFarlane) do Tine Fej (Fey) aludirali na bolesne radnje u Holivudu, bez konkretnih detalja.  

Sljedeća dodjela Oscara mora da ostavi jak utisak! Pravi Holivud koji će ih sve spasiti. A onda postoji i tako očigledno rješenje: vrijeme je da otkažemo Oscare - navodi se u kolumni. 

Kritičar se potom preispituje kako li će uopće izgledati dodjela Oscara bez Vajnstina, da li će neko smjeti da progovori, kao i da li je zapravo sve krenulo upravo zbog opterećenosti ovom prestižnom nagradom. 

- Decenijama filmska industrija pokušava da nas ubijedi da, kao što je Vajnstin rekao 2009. godine, ''Holivud ima najbolji moralni kompas jer se saosjeća''. Jedino što Holivud u ovoj godini može da uradi jeste da ponovo gradi povjerenje u svoj kompas i prestane da nam govori koliki smo rasisiti, homofobi, ksenofobi, licemjeri i materijalisti. A najbolji način da iskreno izrazi kajanje jeste da se odrekne onoga što najviše voli – samog Oscara? Umjesto održavanja Oscara, Holivud bi trebao da proglasi 4. mart "Danom iskupljenja" kada bi svaki perverzni muški režiser osjetio barem malo krivice, a svako iz industrije ko je šutio proveo vikend u kontemplaciji - zaključuje on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.